12 sep 2019 - Curtea Constituţionala

Avocatul Poporului a atacat la CCR OUG care prevede vanzarea cartelelor prepay doar cu buletinul si stocarea datelor: Limiteaza drastic exercitarea dreptului la viata privata

Avocatul Poporului a sesizat CCR privind OUG care modifică legea de funcţionare a Sistemului naţional 112 şi care prevede vânzarea cartelelor prepay doar cu buletinul precum şi stocarea datelor celor care sună la 112. Instituţia reclamă că nu se justifică situaţia de urgenţă.

"Avand in vedere competenta si vocatia constitutionala a Avocatului Poporului de aparare a drepturilor si libertatilor persoanelor fizice, tinand seama de interdictia constitutionala a adoptarii ordonantelor de urgenta care afecteaza drepturile, libertatile si indatoririle prevazute de Constitutie, Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constitutionala a Romaniei cu exceptia de neconstitutionalitate a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 62/2019 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 34/2008 privind organizarea si functionarea Sistemului national unic pentru apeluri de urgenta si pentru completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicatiile electronice", arata un comunicat emis, joi, de catre Avocatul Poporului.

Institutia condusa de Renate Weber constata, intre altele, ca O.U.G. nr. 62/2019 afecteaza drepturi, libertati si indatoriri cetatenesti.

"Avocatul Poporului apreciaza ca se impune din partea legiuitorului delegat un spor de rigoare in motivarea urgentei, a dovedirii existentei unei situatii extraordinare, cu respectarea principiului proportionalitatii restrangerii exercitiului drepturilor afectate si a jurisprudentei Curtii Constitutionale, exigente pe care actul normativ criticat nu le intruneste. Argumentele utilizate in preambulul actului normativ nu sunt de natura sa justifice situatia extraordinara si nici urgenta unui act normativ care, reglementand obligativitatea colectarii datelor cu caracter personal si a stocarii pe un termen nedefinit a acestora, limiteaza drastic exercitarea dreptului la viata intima, familiala si privata. Cat priveste argumentul legat de necesitatea stringenta privind localizarea celor care apeleaza la 112, Avocatul Poporului mentioneaza ca aceasta era posibila si prin reglementarea anterioara", conform sursei citate.

"In plus, din examinarea dispozitiilor legale nu rezulta scopul colectarii datelor de identificare si nici asigurarea garantiilor ca acestea vor fi folosite exclusiv in scopul declarat in preambul. Finalitatea urmarita de legiutorul delegat, si anume reducerea apelurilor abuzive prin identificarea si sanctionarea apelantilor abuzivi, prin intermediul colectarii datelor de identificare ale utilizatorilor de cartele preplatite, nu constituie o situatie extraordinara, nu este de natura a justifica urgenta reglementarii", mai transmite Avocatul Poporului.

In ceea ce priveste completarea OUG 111/2011 privind comunicatiile electronice, institutia transmite ca Guvernul nu a justificat de ce nu poate fi amanata reglementarea sau de ce este necesar ca regulile de colectare a datelor utilizatorilor de cartele preplatite sa fie facute prin ordonanta de urgenta.

Avocatul Poporului transmite ca aceeasi reglementare a fost, anterior, declarata neconstitutionala de catre CCR.

"De altfel, urgenta reglementarii nu se justifica nici prin prevederile continute, intrucat Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 62/2019 nu cuprinde nicio masura de aplicare imediata de natura sa rezolve o situatie extraordinara. Dimpotriva, aplicarea efectiva a solutiei legislative privind colectarea datelor de identificare ale utilizatorului final al cartelei SIM preplatite se realizeaza incepand cu data de 1 ianuarie 2020. (...) Avocatul Poporului reaminteste faptul ca, prin Decizia nr. 461/2014 a Curtii Constitutionale, a fost admisa obiectia de neconstitutionalitate a Legii pentru modificarea si completarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 111/2011, in ansamblul ei. Comparand textele din actul normativ constatat neconstitutional si cele din art. II al ordonantei de urgenta criticate, Avocatul Poporului observa ca unele contin aceleasi solutii legale", mai arata institutia.

Avocatul Poporului observa faptul ca O.U.G. nr. 62/2019 incalca art. 115 alin. (6) din Constitutie, prin afectarea dreptului la viata intima, familiala si privata, prevazut de art. 26 din Legea fundamentala si art. 11 si art. 20 prin raportare la art. 8 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale.

Institutia mai noteaza ca masura colectarii datelor apartinand utilizatorilor de cartele prepay nu este adecvata pentru sanctionare celor care apeleaza abuziv Serviciul de urgenta 112.

"In fine, Avocatul Poporului apreciaza ca actul normativ criticat este in contradictie cu dreptul si jurisprudenta europeana in materia comunicatiilor electronice si nu asigura un cadru adecvat si suficient de protectie a datelor cu caracter personal de la dispozitia administratorului SNUAU, conform legislatiei europene in materie, masura colectarii insasi fiind neadcvata in sensul depasirii scopului propus - acela de sanctionare a apelantilor abuzivi la Serviciul de urgenta", considera institutia.

Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 34/2008 privind organizarea si functionarea Sistemului national unic pentru apeluri de urgenta si a Ordonantei de urgenta a guvernului nr. 111/2011 privind comunicatiile electronice a fost aprobata in prima sedinta de guvern dupa vacanta parlamentara, respectiv pe 27 august.

Sursa : www.mediafax.ro