15 nov 2022 - Curtea Constituţionala

Aurescu i-a cerut omologului ungar respectarea valorilor constitutionale in cadrul vizitelor private

Consultarile politice ale celor doi ministri de externe s-au concentrat asupra perspectivelor de consolidare a dialogului bilateral, in contextul dinamicii sustinute a contactelor la nivel inalt din ultima perioada.

Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat, cu acest prilej, dorinta partii romane de a identifica noi oportunitati de cooperare si dezvoltare de proiecte comune, in colaborare cu partenerii ungari, astfel incat sa fie oferita si mai multa substanta Parteneriatului Strategic bilateral, de la a carui lansare se aniverseaza, luna aceasta, 20 de ani.

Ministrul a evocat atmosfera pozitiva a acelui moment, care a transmis speranta ca reconcilierea istorica romano-ungara va transforma relatia bilaterala intr-un autentic parteneriat strategic, de care sa beneficieze toti cetatenii romani si ungari, indiferent de etnie. Aurescu a subliniat ca aceasta aspiratie ramane valabila si in prezent, fiind datoria autoritatilor si politicienilor din Romania si Ungaria sa duca la bun capat acest obiectiv.

De asemenea, seful diplomatiei romane a pledat, in acest context, pentru necesitatea unei actiuni comune constructive, bazate pe o viziune si principii impartasite de ambele parti, in baza statutului Romaniei si Ungariei de state vecine, membre ale comunitatii europene si euroatlantice si ale aceluiasi sistem de valori.

Ministrii de externe roman si ungar au evidentiat, totodata, interesul pentru dezvoltarea cooperarii economice bilaterale, inclusiv pentru cresterea si diversificarea schimburilor comerciale, care in anul 2021 au atins un nivel remarcabil, de 11 miliarde de euro, acestea fiind in crestere si in acest an, in primele 7 luni fiind o inregistrat un avans de peste 32% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Au discutat, totodata, despre necesitatea stimularii investitiilor romanesti in Ungaria, ministrul roman de externe incurajand companiile ungare sa faca afaceri pe tot teritoriul Romaniei. De asemenea, a subliniat importanta echilibrarii balantei comerciale, care este in favoarea statului vecin. Din acest punct de vedere, un rol relevant il va avea crearea Camerei bilaterale de Comert, cu sediul la Budapesta, in urma demersurilor ministrului roman de externe, omologul ungar anuntand grabirea procesului, care este in interesul ambelor parti, partea ungara alocand sumele necesare pentru sediul si personalul Camerei.

Au fost, de asemenea, analizate proiecte de cooperare in plan sectorial, in domenii de interes comun, precum infrastructura, transporturi sau securitatea energetica. Cei doi oficiali au evidentiat importanta unei cooperari bilaterale solide si pragmatice, intr-un context regional si european dificil, definit de crize si provocari cu implicatii multidimensionale.

Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat importanta dialogului bilateral privind protectia drepturilor persoanelor apartinand minoritatilor nationale in cadrul Comitetului de specialitate romano-ungar de cooperare in domeniul minoritatilor nationale, evidentiind, ca evolutie pozitiva, recenta intrevedere de la Bucuresti a co-presedintilor formatului respectiv. A reiterat asteptarile legate de implicarea autoritatilor ungare in asigurarea drepturilor identitare ale persoanelor apartinand minoritatii romane din Ungaria.

De asemenea, ministrul Aurescu a ridicat in discutii si situatia recenta absolut inacceptabila a amenintarilor din partea unui membru al unui partid de opozitie din Ungaria la adresa unui jurnalist roman de origine maghiara, reiterand pozitia de condamnare a autoritatilor romane fata de acest gest reprobabil.

De asemenea, a abordat subiectul vizitelor private ale oficialilor ungari in Romania si al declaratiilor publice ale acestora, reiterand asteptarea partii romane privind respectarea valorilor constitutionale ale Romaniei si valorilor europene si euroatlantice ale comunitatii occidentale, din care ambele state fac parte.

Discutiile celor doi ministri au cuprins si un schimb de opinii extins pe tema razboiului din Ucraina si a consecintelor sale pe multiple paliere - situatia de securitate, situatia umanitara, problemele din domeniul energiei, securitatea alimentara, impactul asupra altor state, mai ales asupra Republicii Moldova. In context, ministrul Aurescu a prezentat pe larg sprijinul Romaniei pentru Ucraina si refugiatii ucraineni, precum si pentru Republica Moldova, in contextul presiunilor multiple carora aceasta trebuie sa le faca fata. De asemenea, a reiterat pozitia Romaniei in ceea ce priveste sanctiunile fata de Rusia, sustinerea statului nostru pentru seturile de sanctiuni deja adoptate si pentru noi masuri restrictive la adresa statului rus.

Pe agenda celor doi ministri ai afacerilor externe s-au mai aflat si subiecte de actualitate din plan european, inclusiv perspectiva extinderii Uniunii Europene sau demersurile la nivel european in vederea asigurarii securitatii energetice in mod durabil, cu accent pe siguranta in aprovizionare si sustenabilitatea preturilor.

Sursa : www.mediafax.ro