25 apr 2019 - Curtea Constituţionala

Augustin Zegrean, fost presedinte CCR, despre eficienta referendumului: Dupa, cineva ar trebui sa faca un proiect de lege de modificare a Constitutiei

Augustin Zegrean, fost preşedinte al Curţii Constituţionale, a declarat, pentru MEDIAFAX, că, după referendumul din 26 mai, cineva ar trebui să facă un proiect de lege de modificare a Constituţiei, deoarece temele ce rezultă din întrebări fac subiectul revizuirii legii fundamentale.

"Dupa referendum, cineva ar trebui sa faca un proiect de lege de modificare a Constitutiei. Asta pot sa o faca 500.000 de cetateni adunati la un loc, Guvernul, adica presedintele la cererea Guvernului sau un grup de parlamentari, senatori sau deputati. Pentru ca modificarile acestea, daca ar fi astazi intr-o lege asa ceva legea aceea ar fi neconstitutionala. Ori ca sa poti sa faci o astfel de lege trebuie sa modifici Constitutia, ca sa iti permita sa dai lege de amnistie si gratiere fara sa poti acorda beneficii si celor condamnati pentru fapte de coruptie", a declarat Augustin Zegrean, fost presedinte al Curtii Constitutionale, pentru MEDIAFAX.

"A doua intrebare are si mai mare nevoie de modificare a Constitutiei, pentru ca astazi Constitutia spune cine si cum poate da o ordonanta, in ce conditii si cum poate fi atacata o ordonanta la CCR. Daca ai face o lege de felul acesta, inseamna ca adaugi la Constitutie si este interzis", a completat fostul presedinte CCR.

Intrebarile la referendumul din 26 mai au fost anuntate joi de Palatul Cotroceni. Acestea sunt:

,,1. ,,Sunteti de acord cu interzicerea amnistiei si gratierii pentru infractiuni de coruptie?"

2. ,,Sunteti de acord cu interzicerea adoptarii de catre Guvern a ordonantelor de urgenta in domeniul infractiunilor, pedepselor si al organizarii judiciare si cu extinderea dreptului de a ataca ordonantele direct la Curtea Constitutionala?".

Sursa : www.mediafax.ro