30 mar 2021 - Curtea Constituţionala

Augustin Zegrean, fost presedinte al CCR: ,,Oamenii au dreptul sa isi faca o proiectie economica, de viata, chiar si in vreme de pandemie"

Augustin Zegrean, fost presedinte al Curtii Constitutionale, a explicat in emisiunea ,,Ochii pe mine!" - in contextul pandemiei, al restrictiilor si al protestelor - unde anume inceteaza dreptul meu si unde incepe dreptul celuilalt. Invitatul lui Vlad Craioveanu a precizat si faptul ca guvernantii ar trebui sa tina cont de toate doleantele oamenilor, atat cele pe parte de viata si sanatate, cat si cele pe parte economica, si sa gaseasca o cale de mijloc.

Mai pe scurt, Augustin Zegrean sustine faptul ca ,,cei care spun stati in casear trebui sa ne spuna si pana cand sa stam!"

Augustin Zegrean: ,,Dreptul fiecaruia inceteaza acolo unde incepe dreptul celuilalt"

,,Ori, statul are obligatia, asa scrie in Constitutie, cred ca Articolul 34, sa asigure sanatatea si igiena publica. Deci, daca statul nu imi asigura mie dreptul acesta la sanatate, eu pot sa chem statul in judecata pentru ca nu mi-a asigurat dreptul la sanatate. Si, sigur, dumneavoastra o sa imi spuneti: bun, dar eu am dreptul la initiativa economica. Am dreptul sa fac afaceri, sa muncesc. Sa deschid un business. Problema este de a se stabili unde incepe dreptul meu la sanatate, unde se termina si unde incepe dreptul celuilalt la activitati economice."

Augustin Zegrean: ,,Nu este destula o Hotarare de Guvern sau un Ordin al unui ministru..."

,,Problema este asa: Constitutia Romaniei si nu numai au un articol care spune ca drepturile pot fi limitate, ingradite numai prin lege. Deci nu faptul ca vine un doctor sau un militian sau nu stiu cine la tine la firma si iti spune opreste, inchide firma, inchide terasa, inchide restaurantul, nu este in regula. Deci trebuie sa fie o regula care sa reglementeze toate acestea pentru ca asa scrie in Constitutie, in CEDO, in Cartea Europeana a Drepturilor fundamentale. Peste tot scrie la fel. Nu este destula o Hotarare de Guvern sau un Ordin al unui ministru sau cum se numesc acum acestea unde vin tot felul de domni ce ne spun ce trebuie sa facem si ce nu."

Augustin Zegrean: ,,Pandemia nu inlatura drepturile fundamentale"

Augustin Zegrean a explicat si faptul ca lupta impotriva pandemiei nu este sinonima cu anularea drepturilor si a libertatilor fundamentale. Fostul presedinte al CCR face trimitere la Comisia de la Venetia - cea mai specializata institutie in respectarea Statului de Drept si a ceea ce inseamna drepturi si libertati. Chiar si in pandemie.

,,Dar nu cred ca este in regula ce se intampla. Cand se anunta peste noapte ca de maine se inchide, dar nu spune si pana cand. Pentru ca oamenii au dreptul sa isi faca o proiectie economica, o proiectie de viata, chiar si in vreme de pandemie. Dar Comisia de la Venetia, care probabil este cea mai specializata institutie in respectarea Statului de Drept, spune pe frontispiciul ei - daca ii deschideti site-ul acolo - drepturile fundamentale trebuie respectate si in pandemie. Pandemia nu inlatura drepturile fundamentale. Cu limitarile despre care deja am vorbit"

Augustin Zegrean: ,,Sigur ca ar trebui ca cei care spun stati in case, sa ne spuna si pana cand sa stam!"

Fostul presedinte al CCR nu este prea optimist in ceea priveste sfarsitul pandemiei. Acesta sustine insa ca, pe langa faptul ca va trebui sa ne adaptam viata la noua realitate, autoritatile vor trebui sa gaseasca solutii concrete pentru ca cetatenii sa poata trai decent, chiar si asa, printre restrictii.

,,Trebuie sa ne adaptam viata la noile conditii, ca nu cred ca vom reveni curand la ce a fost inainte. Sigur ca ar trebui ca cei care spun stati in case, sa ne spuna si pana cand sa stam. Si cand zic pana cand, nu pana cand va trece boala, ci pana cand vor gasi solutii si metode sa ne putem trai viata cu restrictiile acestea", conchide Augustin Zegrean.

Sursa : www.mediafax.ro