06 nov 2022 - Curtea Constituţionala

Adrian Toni Neacsu, avocat: ,,Ce se intampla in Justitie, cu exodul magistratilor, este o catastrofa. (...) Este greu ca Legile Justitiei sa treaca de examenul de constitutionalitate al CCR"

,,Trebuie sa plecam de la cauze. Ultimul lucru care ar trebui sa ne intereseze este problema pensiilor speciale. Cred ca acum nu vorbim fundamental de problema pensiei speciale. Vorbim despre o comunicare dezastruoasa care a venit dinspre Guvern, Ministerul Justitiei si Ministerul Muncii pe schimbarea statului magistratului. Indiferent ce parere avem despre pensiile speciale, trebuie sa ne intereseze ce se intampla cu Justitia dupa ce se incheie exodul. Ar trebui sa ne intereseze cum va arata Justitia populata numai de judecatori si procurori cu varsta sub 50 de ani si cu experienta mai mica de 25 de ani. Magistratii cu 25 de ani vechime pot iesi la pensie, incercand sa-si conserve niste avantaje personale. Cat de folositoare va fi aceasta Justitie pentru societatea romaneasca? Romanii vor gasi instante depopulate, lucrurile se vor agrava fantastic. Intr-un an ies natural la pensie 120-150 de judecatori, acum au iesit la pensie 60 de judecatori intr-o singura sedinta CSM. Din 4800- 5000 de judecatori, 1000 se pot pensiona de maine, 600 de judecatori au deja deciziile de pensionare in buzunar. Ce se intampla este o catastrofa. Timp de 10 ani nu vom mai ajunge la efectivul de personal pe care il are Justitia acum. Anual intra 150 de judecatori in sistem, dar acum pot iesi 1000 de judecatori din sistem. Termenele proceselor vor fi mult mai lungi, vor depasi dimensiunea lunilor. Iesind judecatori din dosarele de acum, acele dosare trebuie reluate de la zero. Va fi o intarziere fantastica a tuturor dosarelor. Pleaca acum oamenii la varful maturitatii in profesia de judecator, pleaca cei cu experienta, raman cei fara experienta Dezastrul de acum este in primul rand calitativ dar si cantitativ. Totul se rasfrange asupra calitatii actului de Justitie din Romania. In mod evident, motivul determinant pentru care se pleaca este instabilitatea pe drepturile de natura salariala, inclusiv pe pensia ocupationala. Decizia de a pleca poate fi vazuta de publicul larg ca un act de egoism individual. Totul se va reflecta negativ asupra justitiabilului, asupra societatii. Statul este atat de iresponsabil incat a instituit o panica generalizata in instante si parchete. Poate nu este moral, dar este perfect legitim sa incerci sa-ti conservi un statut pe care-l ai acum. Trebuie sa avem o Justitie functionala", a declarat avocatul Adrian Toni Neacsu, in emisiunea OFF/OnTheRecord, pe Aleph News.

Daca pleaca magistratii experimentati din Justitie, atunci cine mai ramane si cu ce costuri? Avocatul Adrian Toni Neacsu a descris in emisiunea OFF/OnTheRecord cum se comporta noua generatie de magistrati:

,,Problema este ca in Justitie ramane o generatie educata intr-o anumita ideologie. A fi judecator inseamna sa nu ai ideologii. Din pacate generatia tanara de magistrati este crescuta in ,,ideologia justitiarilor". A fi ,,justitiar" insemna sa faci Justitie cu orice pret, trecand peste ce este in dosar. Nici in Vestul Salbatic nu trebuia sa ai prea multe probe. Generatia judecatorilor cu experienta este mai echilibrata. Tot ce s-a intamplat bun in Justitia Romaniei se datoreaza generatiei care iese acum din sistem. Excesele de zel eu le vad zilnic in instante. Starea de arest a ajuns sa fie regula in instante in dosarele de urmarire penala. Pana acum se arestau politicienii, acum se aresteaza pentru orice".

Dupa deciziile CCR si ICCJ pe prescriptie, incep sa iasa la iveala adevaratele cauze ale prescrierii dosarelor. Toni Neacsu sustine ca timp de 4 ani magistratii au refuzat sa aplice decizia interpretativa a CCR pe prescriptie pentru ca ,,au aparat dreptul procurorilor de a tine un dosar cat mai mult in fiset":

,,In 2016, domnul Morar a inteles ce se intampla in sistemul judiciar iar CCR a devenit inamicul public numarul 1. Din 2016 se incearca scoaterea CCR din Justitie. Prin Legile Justitiei, dupa 6 ani, reusesc sa scoata CCR din Justitie. Judecatorii si procurorii au sfidat decizia CCR din 2018 pe prescriptie, si-au gasit aliati chiar politicienii. Din 2018 pana in 2022, judecatorii si procurorii au ignorat decizia CCR pe prescriptie. Timp de 4 ani magistratii au aparat dreptul procurorilor de a tine un dosar cat mai mult in fiset. Este vatamator pentru statul de drept ca procurorul sa faca un santaj asupra persoanelor cercetate, sa tina un dosar cat vrea el. In CSM-ul din care am facut parte, 8 membri au avut dosare in rem la DNA, s-au inchis la sfarsitul mandatului. DNA a tinut dosarele pe CSM ca o amenintare pe judecatori si procurori. Avem raspunsul pentru care magistratii si-au dorit termene de prescriptie lungi, ca sa poata sa faca ce vor pe o perioada foarte lunga de timp".

Avocatul Adrian Toni Neacsu, fost judecator si fost membru CSM este de parere ca noile Legi ale Justitiei au grave probleme de constitutionalitate si intorc Justitia romana in urma cu 20 de ani, pe vremea Rodicai Stanoiu, cand ,,seful instantei taia si spanzura":

,,Nu inteleg de ce la dezbaterile din Parlament pe Legile Justitiei nu au fost prezenti si avocatii. Legile Justitiei sunt foarte proaste in ansamblul lor. Eu am prins sistemul ,,Stanoiu" in care seful instantei taia si spanzura, acum se revine la acest sistem. Toti procurorii si judecatorii din Romania vor fi subordonati unor persoane cu functii de conducere, cu privilegii si cu puteri nemaivazute. Procurorul General al Romaniei, numit politic, poate controla orice solutie a oricarui procuror din tara. Este evident ca s-a creat un sistem ierarhic, de autoritate cum nu s-a mai vazut in 20 de ani. Prezenta magistratilor la dezbaterile Legilor Justitiei nici nu prea a contat. (...) A fost absurd, abracadabrant, au fost amendamente care au iesit din spuma marii si au intrat in legi. Avocatul Poporului a contestat pe 4 subiecte punctuale, cele 3 legi au fost atacate de USR la CCR. A fost de nesuportat: in Senatul Romaniei, invocandu-se o situatie absolut exceptionala, legile au fost adoptate fara dezbatere pe articole. Modalitatea in care au fost adoptate Legile Justitiei afecteaza chiar constitutionalitatea lor. Eu sper ca de acolo se va pleca cu analiza in CCR si este greu ca Legile Justitiei sa treaca de examenul CCR. Prin Legile Justitiei deciziile CCR si ICCJ, ambele obligatorii, devin facultative pentru judecatori, asta s-a urmarit. Ministrul Catalin Predoiu a ingenuncheat CCR. Judecatorul devine arbitru pe legea pe care o va aplica, se va ajunge la haos si la discretionarism".

Toni Neacsu a declarat in emisiunea OFF/OnTheRecord pe Aleph News ca nu crede ca Romania va intra in Schengen pana la sfarsitul anului si nici nu va scapa de MCV. Mai mult, Neacsu este de parere ca analiza Comisiei de la Venetia va fi negativa pe Legile Justitiei:

,,Habar nu am de ce ICCJ n-a contestat legile justitiei la CCR, este o foarte mare dezamagire, nu inteleg. Nu stiu ce jocuri face Inalta Curte si ma si sperie putin acest lucru. Neconstitutionalitatea Legilor Justitiei este atat de evidenta, ICCJ avea obligatia morala sa conteste legile. Nu vreau sa accept ca se va trece peste viciile grave de neconstitutionalitate din Legile Justitiei. In mod cert, Legile Justitiei nu au legatura nici cu Schengen si nici cu MCV. Legile Justitiei arata asa pentru ca s-a dat satisfactie unor judecatori si procurori exaltati. Legile Justitiei nu aduc nimic bun Romaniei. Nu stiu cum ar putea niste oameni intregi la cap de la CCR sa creada ca forma Legilor Justitiei da satisfactie unor asteptari europene. Prin aceste Legi ale Justitiei ne intoarcem inainte de 2004, poate ne amintim cum arata Justitia atunci. Nu poti sa dai Constitutia Romaniei la o parte, pentru nimic in lumea aceasta. Daca ceva este previzibil cu adevarat este ca nu intram nici in Schengen si nici MCV nu se va ridica. De la PSD mi se spune ca este o mica scenografie pe care o facem cu totii pentru ca din nou modificam legile. Sper sa nu asistam la astfel de jocuri, cred ca CCR isi citeste propriile decizii pe suprematia Constitutiei. In logica discursului PNL, care promoveaza Legile Justitiei, trebuia asteptata analiza comisiei de la Venetia. Ani de zile Catalin Predoiu ne-a spus cat de important este avizul Comisiei de la Venetia. O alta certitudine este ca analiza Comisiei de la Venetia va fi negativa pe Legile Justitiei. Daca Legile Justitiei trec de CCR se datoreaza vointei PSD. PSD nu intelege ca a votat in Parlament impotriva propriului instinct de conservare, ei vor fi victimele principale ale Legilor Justitiei".

Sursa : www.mediafax.ro