17 nov 2022 - Tribunale

Verdictul tribunalului olandez: Doi rusi si un ucrainean, condamnati in cazul doborarii zborului 17 al Malaysia Airlines

Un tribunal olandez a condamnat doi ruşi şi un separatist ucrainean pentru crimă, în cazul doborârea zborului 17 al Malaysia Airlines în estul Ucrainei în 2014, în urma căreia au murit toate cele 298 de persoane aflate la bord, relatează CNN

Acuzatii au refuzat sa ia parte la proces si au fost judecati in absenta, ceea ce inseamna ca este foarte putin probabil ca ei sa execute aceste sentinte.

Un al patrulea suspect a fost achitat.

Avionul survola o regiune aflata in epicentrul luptelor dintre separatistii pro-rusi si fortele ucrainene.

Tribunalul a constatat ca o racheta Buk de fabricatie ruseasca a fost folosita pentru a dobori avionul.

Boeingul 777 se indrepta de la Amsterdam la Kuala Lumpur pe 17 iulie 2014, cand a fost doborat deasupra teritoriului detinut de rebelii pro-rusi din estul Ucrainei.

Toate cele 298 de persoane aflate la bord au fost ucise in incident, inclusiv 15 membri ai echipajului si 283 de pasageri din 17 tari.

Doborarea MH17 a avut loc in faza initiala a unui conflict intre separatistii pro-rusi si fortele ucrainene.

Cei patru suspecti, printre care se numara rusii Igor Girkin, Serghei Dubinskiy si Oleg Pulatov, precum si separatistul ucrainean Leonid Kharchenko, au fost judecati in contumacie timp de doi ani la Complexul judiciar Schiphol din Badhoevedorp, Olanda.

Pulatov a fost achitat.

Sursa : www.mediafax.ro