17 iun 2022 - Tribunale

Un tribunal tunisian il condamna la inchisoare pe avocatul care se opune presedintelui

O curte de apel militară tunisiană l-a condamnat vineri pe Seifeddine Makhlouf, un avocat şi opozant al preşedintelui Kais Saied, la un an de închisoare şi i-a interzis să îşi exercite profesia timp de cinci ani pentru insultarea unui judecător, a declarat avocatul său pentru Reuters.

Saied se confrunta cu o opozitie tot mai mare de cand a preluat puterea anul trecut, dizolvand parlamentul si conducand prin decret, o miscare pe care opozantii sai au numit-o lovitura de stat.

Criticii spun ca el cauta sa consolideze conducerea unui singur om.

,,Verdictul este o adevarata farsa. ... Acesta este sistemul judiciar pe care Saied il doreste... un sistem judiciar pe care l-ar putea controla si folosi impotriva oponentilor", a declarat avocatul lui Makhlouf, Anouar Awled Ali.

Autoritatile nu au oferit comentarii despre aceasta decizie.

La inceputul acestui an, Saied a inlocuit Consiliul Judiciar Suprem cu un consiliu temporar. La inceputul lunii iunie, el a demis zeci de judecatori, acuzandu-i de coruptie si de protejarea teroristilor. Despre aceasta miscare, sindicalistii au spus ca este una care ii permite sa influenteze sistemul judiciar si sa creeze posturi vacante pentru a-si numi persoane loiale.

Judecatorii au intrat in a doua saptamana de greve, in semn de protest.

Consiliul Judiciar a actionat ca principal garant al independentei judiciare de la revolutia din Tunisia din 2011, care a dus la instaurarea democratiei.

Makhlouf este liderul partidului conservator Karama si un critic frecvent al presedintelui in parlamentul dizolvat.

De la interventia lui Saied, mai multi politicieni de rang inalt si lideri de afaceri au fost retinuti sau urmariti penal, multi dintre ei fiind acuzati de coruptie sau defaimare.

Grupurile internationale pentru drepturile omului au criticat unele dintre arestari si utilizarea tribunalelor militare pentru judecarea cazurilor.

Saied a promis ca va sustine drepturile si libertatile obtinute in timpul revolutiei tunisiene din 2011, care a declansat revoltele ,,Primaverii arabe" in intreaga regiune.

Sursa : www.mediafax.ro