28 dec 2021 - Tribunale

Un tribunal rus inchide Memorial International, cel mai mare grup din tara pentru drepturile omului si studierea abuzurilor comise in URSS

Curtea Supremă a Rusiei a ordonat marţi închiderea Memorial International, o organizaţie pentru drepturile omului, în cea mai recentă lovitură dată societăţii civile din ţară, relatează CNN.

Memorial International studiaza abuzurile comise de fosta Uniune Sovietica si, potrivit site-ului sau, isi propune sa scoata la lumina adevarul despre victime si sa ofere sprijin familiilor acestora. Avocatul grupului, Tatiana Glushkova, a confirmat hotararea pentru CNN si a declarat ca grupul va face apel. Hotararea vine la o zi dupa ce un istoric rus, a primit 15 ani de inchisoare pentru ca ar fi expus ororile din perioada lui Iosif Stalin.

"Adevaratul motiv al inchiderii Memorial este faptul ca biroului procurorului nu ii place activitatea de reabilitare a victimelor terorii sovietice", a declarat Glushkova pentru CNN.

Procuratura Generala a Rusiei a cerut in noiembrie ca Memorial International sa fie inchis.

Grupul a fost acuzat ca a incalcat in mod repetat legea pentru ca nu a marcat toate publicatiile sale cu un avertisment obligatoriu de "agent strain". Ministerul Justitiei desemnase grupul drept agent strain in 2016, in baza unei legi care vizeaza organizatiile care primesc finantare internationala. Reprezentantii Memorial au sustinut ca nu au existat motive legale pentru inchiderea grupului, iar criticii spun ca guvernul rus a vizat Memorial din motive politice.

Andrei Saharov, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a fost unul dintre fondatorii grupului si primul presedinte de onoare al Societatii Memorial.

Organizatia sora a Memorial International, Memorial Human Rights Center, se confrunta cu o provocare similara. Procurorii din Moscova au acuzat grupul de sustinerea terorismului si a extremismului in publicatiile sale. Un caz privind inchiderea sa se afla la Tribunalul municipal din Moscova, iar urmatoarea audiere este programata pentru miercuri. Memorial Human Rights Center este o entitate juridica separata care se concentreaza pe opresiunea din Rusia moderna. Acesta a fost etichetat ca agent strain in 2014, potrivit Human Rights Watch.

Decizia Curtii Supreme nu a fost neasteptata. Presedintele rus Vladimir Putin, intr-un discurs de la inceputul acestei luni, a acuzat Memorial ca sustine grupuri care sunt incluse pe lista neagra "ca organizatii teroriste si extremiste". "Incalcarile sale au fost flagrante", a spus el. Cu toate acestea, Putin a adaugat ca Memorial a fost "indiscutabil" unul dintre cele mai "reputate" ONG-uri din Rusia.

Grupurile democratice si de aparare a drepturilor omului sunt vizate de ani de zile sub regimul autoritar al lui Putin.

Mii de protestatari au fost retinuti la inceputul acestui an pentru ca au luat parte la mai multe demonstratii de sustinere a lui Alexey Navalny, cel mai cunoscut opozant al lui Putin din tara. Expertii se tem ca inchiderea Memorial ar putea fi un semn prevestitor de mai rau pentru orice grup care se afla in conflict cu Kremlinul.

Sursa : www.mediafax.ro