06 ian 2022 - Tribunale

Un tribunal din Ucraina a decis punerea sub sechestru a averii lui Petro Porosenko. Fostul presedinte este anchetat pentru inalta tradare

Instanţa ucraineană a pus sechetru pe proprietăţile deţinute de fostul preşedinte Petro Poroşenko, ca parte a unei anchete oficiale asupra presupusei înalte trădari a fostului şef al statului, a anunţat joi Procuratura Generală.

Luna trecuta, procurorii au cerut unei instante ucrainene sa-l aresteze pe Porosenko, cu posibilitatea cautiunii stabilita la 1 miliard de grivne (37 de milioane de dolari). Procurorii ucraineni au declarat ca Porosenko a fost implicat in finantarea separatistilor sustinuti de rusi in estul Ucrainei in perioada 2014-2015. Fostul presedinte a negat acuzatiile.

,,Instanta a decis sa sechestreze bunurile suspectului, care ii apartin pe drept de proprietate", se arata intr-un comunicat al Procuraturii Generale, noteaza .

Porosenko, unul dintre cei mai bogati cetateni ai Ucrainei, se afla in afara Ucrainei de la sfarsitul lunii decembrie si nu a comentat inca hotararea. El a spus ca planuieste sa se intoarca in Ucraina pe 17 ianuarie.

Aliatii lui Porosenko considera confiscarea bunurilor drept rezultatul razbunarii personale a presedintelui Volodimir Zelenski. ,,Un presedinte slab... foloseste justitia pentru a pedepsi oponentii", a declarat Volodymyr Ariev, un parlamentar din partidul politic al lui Porosenko, dupa decizia instantei.

,,Aceasta decizie ilegala agraveaza criza politica din tara", a declarat pe Facebook Iryna Gerashchenko, un alt parlamentar din partidul sau.

Sursa : www.mediafax.ro