14 aug 2019 - Tribunale

Un tribunal din Roma a decis, in ciuda interdictiei impuse de vicepremierul Matteo Salvini, ca nava cu 160 de migranti la bord poate intra in apele italiene | VIDEO

Un tribunal administrativ din Roma a stabilit miercuri că nava caritabilă spaniolă cu 160 de migranţi la bord ar trebui să primească permisiunea de a intra în apele teritoriale italiene în ciuda interdicţiei impuse de vicepremierul Matteo Salvini, potrivit Reuters.

Nava de salvare Open Arms a facut apel la instanta pentru a i se permite sa intre in Italia, motivand ca legile maritime internationale mentioneaza faptul ca are dreptul de a duce migrantii intr-un loc sigur.

Salvini a transmis marti ca va bloca accesul atat navei Open Arms cat si unei alte nave, Ocean Viking, apartinand unei misiuni caritabile franceze, care incearca aducerea a peste 500 de imigranti pe care i-au luat de pe coasta Libiei saptamana trecuta.

NGO ships have rescued 507 migrants in the Mediterranean, who remain stranded at sea. Read today's top stories here:

-- Sky News (@SkyNews)

Intr-o hotarare scrisa, tribunalul din Roma a decis ca reclamatia facuta de Open Arms ,,nu pare sa fie complet lipsita de baze legale", adaugand ca nava caritabila s-a confruntat in mod clar cu o situatie ,,exceptionala grava".

Prim urmare, a transmis curtea, navei trebuie sa i se permita accesul in apele teritoriale italiene si sa primeasca "asistenta imediata" pentru "persoanele salvate care au cea mai mare nevoie". Cu toate acestea, instanta nu a precizat daca nava trebuie sa primeasca permisiunea de a acosta sau de a debarca migrantii.

La inceputul lunii acesteia, Sanvini a dat o noua lege prin care navele care intra in apele italiene fara autorizatie sa primeasca amenzi de pana la 1 milion de euro.

Sursa : www.mediafax.ro