06 mai 2022 - Tribunale

Un tribunal din Moscova a ordonat arestarea unui ziarist rus, dupa ce a scris despre bombardarea intentionata a unei maternitati in Ucraina

Un tribunal din Moscova a ordonat vineri arestarea în lipsă a lui Alexander Nevzorov, un jurnalist rus acuzat că a răspândit informaţii false despre ceea ce Moscova numeşte operaţiunea sa militară specială în Ucraina.

Instanta a declarat ca Nevzorov, care a fost inclus pe lista de urmariti internationali ai Rusiei, va fi retinut timp de doua luni daca se va intoarce vreodata in Rusia sau daca va fi extradat acolo, transmite Reuters.

Sotia lui Nevzorov a scris pe Instagram, in martie, ca ea si sotul ei se afla in Israel, dar ca nu planuieste sa se mute acolo permanent.

Anchetatorii au deschis un dosar impotriva lui Nevzorov in martie pentru ca a postat pe retelele de socializare ca fortele armate ruse au bombardat in mod deliberat o maternitate din orasul ucrainean Mariupol.

Ucraina si aliatii sai occidentali au condamnat atacul asupra spitalului ca fiind o atrocitate. Rusia a negat ca a bombardat spitalul, acuzand Kievul de o "provocare inscenata".

Nevzorov, care are peste 1,8 milioane de abonati pe canalul sau de YouTube, a calificat ancheta impotriva sa drept ridicola si a scris o scrisoare deschisa catre cel mai important anchetator rus, cerandu-i sa inchida cazul.

La opt zile dupa ce a invadat Ucraina pe 24 februarie, Rusia a adoptat o lege care prevede pedepse cu inchisoarea de pana la 15 ani pentru cei condamnati pentru raspandirea intentionata de stiri "false" despre armata rusa.

Sursa : www.mediafax.ro