13 iun 2022 - Tribunale

Un tribunal britanic permite primul zbor de deportare a migrantilor in Rwanda

Curtea de Apel din Londra a refuzat să emită un ordin judecătoresc pentru a împiedica Marea Britanie să trimită primul său zbor de solicitanţi de azil în Rwanda, în timp ce numărul persoanelor programate să plece cu avionul de marţi a scăzut la mai puţin de o duzină.

Marea Britanie a incheiat un acord cu Rwanda pentru trimiterea unor solicitanti de azil in Rwanda in schimbul unei plati initiale de 120 de milioane de lire sterline (148 de milioane de dolari) si a unor sume suplimentare in functie de numarul de persoane expulzate.

Vineri, un judecator de la Inalta Curte a refuzat sa acorde un ordin temporar de suspendare a primului zbor, iar luni Curtea de Apel a confirmat aceasta decizie.

Potrivit judecatorului Rabinder Singh, Curtea de Apel nu poate interveni in hotararea initiala "clara si detaliata".

O audiere completa pentru a determina legalitatea politicii in ansamblu va avea loc in iulie.

Guvernul sustine ca strategia de expulzare va submina retelele de trafic de persoane si va stopa fluxul de migranti care isi risca viata traversand Canalul Manecii in ambarcatiuni mici din Europa.

Grupurile pentru drepturile omului spun ca aceasta politica este inumana si va pune in pericol migrantii. UNHCR a declarat ca Rwanda, al carei cazier in materie de drepturile omului este sub control, nu are capacitatea de a procesa cererile si ca exista riscul ca unii migranti sa fie returnati in tarile din care au fugit.

Initial, aproximativ 37 de persoane urmau sa fie evacuate cu primul zbor catre Rwanda, dar organizatia caritabila Care4Calais a declarat ca acest numar s-a redus la doar opt, in urma contestatiilor legale.

Guvernul nu a oferit detalii despre persoanele selectate pentru deportare, dar organizatiile de caritate spun ca printre acestea se numara persoane care fug din Afganistan si Siria.

Anterior, premierul Boris Johnson a declarat ca guvernul este hotarat sa continue politica in pofida contestatiilor legale si a opozitiei, despre care se spune ca ar veni inclusiv din partea printului Charles, mostenitorul tronului britanic.

Sursa : www.mediafax.ro