12 mai 2023 - Tribunale

Un deputat PNL vrea sa scoata AUR in afara legii: voi sesiza Tribunalul

AUR poate fi scos în afara legii fie printr-o decizie de dizolvare luată de CCR, fie prin hotărâre a Tribunalului Municipiului Bucureşti, declară la RFI deputatul PNL Alexandru Muraru, reprezentant special al Guvernului pentru combaterea antisemitismului şi a xenofobiei.

,,Suntem la o succesiune de actiuni cu caracter extremist ale acestui partid toxic, destabilizator, cu actiune periculoasa. Am spus mereu ca in spatele falsului patriotism al AUR sta practic o bomba cu ceas, plantata in Romania si am condamnat in nenumarate randuri comportamentul extremist al acestui partid parlamentar, cu actiuni care au scop clar subminarea valorilor societatii romanesti, societati libere si democratice. Sustin fara nici un fel de dubiu aceasta chestiune legata de scoaterea acestui partid in afara legii si probabil ca cei care au intervenit pe subiect nu cunosc legislatia romaneasca", spune Alexandru Muraru.

El precizeaza ca exista doua mari cai prin care un partid parlamentar sau un partid politic poate fi scos in afara legii.

,,In primul rand se poate face printr-o dizolvare printr-o decizie a CCR si aceasta poate fi realizata la sesizarea presedintilor celor doua Camere sau a Guvernului. Din punctul acesta de vedere, criteriile pentru aceasta decizie includ incalcarea principiilor statului de drept, a suveranitatii, a integritatii sau a independentei Romaniei sau militarea impotriva pluralismului politic si in acest context, Parchetul General ar putea sesiza CCR pentru dizolvarea AUR. Reamintesc aici, exista mai multe dosare penale deschise in urma actiunilor AUR, care au inclus de-a lungul timpului violente la adresa demnitarilor romani, fie in Parlamentul Romaniei, fie in alte institutii, au fost marsuri ale urii, proteste, descinderi in institutii romanesti, cum a fost de exemplu Primaria Timisoara, descinderi la domiciliile unor demnitari romani. A doua posibilitate este aceea prin hotarare a Tribunalului Municipiului Bucuresti, adica institutia care acorda legitimitate si consfinteste crearea unui partid politic. Da, m-am decis sa fac acest demers ( pentru scoaterea AUR in afara legii - n.r.). Fac o actiune in sensul legii, prin enumerarea si inventarierea de-a lungul timpului, incepand cu 2020, a actelor anticonstitutionale, antidemocratice si ilegale ale AUR si pentru a sesiza Tribunalul Municipiului Bucuresti, in sensul declansarii actiunii de scoatere in afara legii a AUR. (...) Aici nu este o actiune, cum sa va spun, care vizeaza eliminarea unui competitor politic", adauga Muraru.

Parlamentarul liberal considera regretabil votul unor colegi de partid alaturi de AUR impotriva legii care protejeaza copiii din familii sarace.

Sursa : www.mediafax.ro