21 mar 2023 - Tribunale

Tribunalul UE: producatorul de automobile trebuie sa despagubeasca cumparatorul, daca un sistem de emisii este falsificat

Judecătorii din Luxemburg au fost chemaţi să se pronunţe asupra unui proces intentat în Germania de un cetăţean neamţ împotriva companiei Mercedes-Benz.

Curtea de Justitie a UE, cu sediul in Luxemburg, a stabilit ca producatorii auto sunt intotdeauna raspunzatori pentru produsul oferit spre vanzare, iar in cazul avariilor care decurg dintr-un produs neconform, va plati despagubiri proprietarului vehiculului/

Judecatorii din Luxemburg au fost chemati sa se pronunte asupra unui proces intentat in Germania de un cetatean german impotriva Mercedes-Benz. Motivul este un model oferit spre vanzare si echipat cu un sistem de manipulare a datelor referitoare la emisiile de oxizi de azot (NOx). Practic, s-a dovedit ca vehiculul era mai poluant decat se declarase oficial.

Curtea UE stabileste doua lucruri. Primul este legat de compensare, care nu este automata, ci este declansata doar ,,daca respectiva fabrica a cauzat daune acelui cumparator". Al doilea tine este de competenta autoritatilor nationale. Revine sistemului de justitie al statelor ,,sa efectueze evaluarile faptice necesare" pentru a stabili situatia software-ul de programare furnizat.

In iulie anul trecut, Curtea de Justitie a Uniunii Europene s-a pronuntat intr-un dosar impotriva Volkswagen si Porsche pentru acelasi motiv.

Sursa : www.mediafax.ro