09 iun 2022 - Tribunale

Tribunalul pro-rus din Donetk i-a condamnat moarte cei doi luptatori britanici si pe marocanul capturati la Mariupol

ACTUALIZARE 17.30Curtea Suprema a autoproclamatei Republici Populare Donetk i-a condamnat la moarte pe cetatenii britanici Sean Pinner si Aiden Aslin si pe cetateanul marocan Saadoun Brahim, capturati la Mariupol si acuzati ca au participat la conflict in calitate de ,,mercenari" ai gruparilor armate ucrainene, scrie Tass. Conform legilor republicii, condamnatii vor fi impuscati.

Familiile celor doi fosti militari britanici condamnati la moarte denunta procesul ca fiind un spectacol desfasurat ,,cu incalcarea Conventiei de la Geneva" privind prizonierii de razboi, scrie The Guardian.

In timp ce fostul ministru conservator Robert Jenrick, membru al colegiului unuia dintre cei doi, acuza ,,autoritatile ruse" ca i-au exploatat captura ,,intr-un mod complet rusinos", precum si de ,,ultraj fata de dreptul international". El spera ca ,,in viitorul apropiat" ar putea face obiectul unui schimb de prizonieri.

///////////////////////

STIREA INITIALA

Nu doar Ucraina a deshis procese rusilor arestati pe front, ci si filo-rusii din regiunile ucrainene. Doi britanici care lupta pentru Ucraina sunt judecati in aceste zile.

Shaun Pinner, in varsta de 48 de ani, unul dintre cei doi luptatori britanici capturati de fortele ruse in Ucraina, risca pedeapsa cu moartea. El a recunoscut ca a avut ,,antrenament pentru activitati teroriste" si ca a incercat sa ,,preia puterea cu forta". Celalalt cetatean britanic, Aiden Aislin, in varsta de 28 de ani, risca o pedeapsa de pana la 20 de ani de inchisoare.

Cei doi apar in videoclipul procesului in desfasurare in autoproclamata republica pro-rusa Donetk, care a fost lansat de agentia de presa rusa Ria Novosti. Imaginile il arata pe Aislin pledand vinovat. Tanarul de 28 de ani este prezentat de rusi ca un mercenar britanic, de fapt el era deja in armata Kievului inainte de invazia rusa si si-a luat cetatenia ucraineana dupa ce s-a casatorit in tara.

Sursa : www.mediafax.ro