19 mai 2023 - Tribunale

"Tribunalele Poporului"- ce sunt si cand au fost ultima oara infiintate in Romania

Tribunalele Poporului au fost doua instante speciale create dupa al doilea razboi mondial pentru a judeca persoanele acuzate de crime de razboi, crime impotriva pacii si crime impotriva umanitatii in Romania.

Tribunalul Poporului din Bucuresti a condamnat la moarte pe Ion Antonescu si alti lideri ai fostei guvernari fasciste, precum si pe alti colaborationisti ai regimului nazist.

Tribunalul Poporului din Cluj a judecat pe cei responsabili de masacrele si pogromurile impotriva populatiei civile din Transilvania de Nord, ocupata de Ungaria horthysta. Majoritatea celor condamnati au fost unguri sau germani, dar si cativa romani.

Tribunalele Poporului au fost criticate pentru lipsa de impartialitate si influenta sovietica asupra lor. Multi dintre cei condamnati au fost eliberati ulterior prin amnistii sau nu si-au ispasit niciodata pedepsele, potrivit .

Tribunalul din Bucuresti a condamnat 187 de persoane, printre care Ion Antonescu, Mihai Antonescu, Constantin Vasiliu si Gheorghe Alexianu care au fost executati la 1 iunie 1946 in inchisoarea Jilava. Ceilalti au fost condamnati la inchisoare pe viata sau la termene foarte lungi.

Sursa : www.mediafax.ro