27 mar 2020 - Tribunale

Sorin Ovidiu Vîntu, liberat condiţionat din închisoare. Decizia, luată vineri, de TMB

Sorin Ovidiu Vîntu va fi eliberat din Penitenciarul Rahova, după ce Tribunalul Municipiului Bucureşti (TMB) a admis solicitarea sa. Omul de afaceri se afla în spatele gratiilor pentru a executa o pedeapsă de zece ani de închisoare. În prezent, afaceristul este judecat pentru că i-ar fi dat mită lui Bogdan Olteanu, fost preşedinte al Camerei Deputaţilor.

În 8 ianuarie, Judecătoria Sectorului 5 a decis să respingă propunerea de liberare condiţionată în cazul lui Sorin Ovidiu Vîntu, „ca neîntemeiată”.

Ulterior, omul de afaceri a făcut contestaţie la Tribunalul Capitalei, instanţă superioadă care i-a admis, vineri, cererea.

Decizia este definitivă, motiv pentru care Vîntu va părăsi penitenciarul.

În 26 aprilie 2018, Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat pe Sorin Ovidiu Vîntu la zece ani de închisoare, pentru spălare de bani şi delapidarea patrimoniului Asociaţiei Salariaţilor din SNP Petrom SA, prejudiciul fiind stabilit la peste 12 milioane de euro.

Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au contopit toate pedepsele omului de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu, dispunând pentru acesta o pedeapsă de 10 ani de închisoare cu executare în dosarul patrimoniului Asociaţiei Salariaţilor din SNP Petrom SA.

Acesta este cel de-al cincilea dosar în care omul de afaceri a fost condamnat.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) arătau, la data trimiterii rechizitoriului în instanţă, că în perioada 2005 - 2006, Liviu Luca, Sorin Ovidiu Vîntu şi Octavian Ţurcan au constituit un grup infracţional organizat ce a avut drept scop iniţial obţinerea de fonduri materiale din patrimoniul Asociaţiei Salariaţilor din SNP Petrom SA, prin delapidarea acesteia.

Fondurile au fost folosite în dauna Asociaţiei Salariaţilor din SNP Petrom SA şi implicit a membrilor săi, prin participarea offshore-ului Elbahold Ltd, controlat la acel moment de Vîntu şi ulterior de Luca, la majorarea de capital social al SC PSV Company SA (fosta SC Petromservice SA), acţiunile Asociaţiei Salariaţilor diminuându-se de la 50 la 25 la sută, au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.

În 19 decembrie 2018, omul de afaceri a fost trimis în judecată de DNA, într-un alt dosar, în care este acuzat că i-a dat mită un milion de euro fostului preşedinte al Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu.