08 apr 2020 - Tribunale

Secţiunea "Videoconferinţă", disponibilă acum pe site-ul Tribunalului Bucureşti. Cum arată acordul de participare la şedinţele online

Autor: Eduard Popescu

O nouă secţiune, intitulată "Videoconferinţă", este disponibilă acum pe site-ul Tribunalului Bucureşti. Acolo apare acum şi acordul de participare la sedinţele de judecată desfăşurare prin sistem de videoconferinţă, Tribunalul Capitalei fiind prima instanţă din ţară care a implementat un astfel de sistem.

Potrivit documentului, participarea la şedinţele de judecată prin videoconferinţă este opţională şi rămâne la latitudinea părţii dacă alege sau nu să participe de o asemenea manieră. Cu alte cuvinte, o persoană parte în proces poate alege între a participa efectiv la şedinţă din sala de judecată sau de la distanţă, prin videoconferinţă. 

"Înscrisurile, mijloacele materiale de probă şi alte asemenea nu vor putea fi doar prezentate pe webcam în timpul videoconferinţei, ci este necesară transmiterea acestora în prealabil potrivit Codului de procedură civilă sau, în situaţii temeinic justificate, se poate pune în discuţie transmiterea rapidă a acestora prin fax sau e-mail, către instanţă şi către partea adversă, pentru a evita amânarea judecăţii", scrie în acordul publicat de Tribunalul Bucureşti şi care poate fi completat, după caz, de avocat, consilier juridic, administrator/reprezentant legal sau administrator al părţii. 

În plus, trebuie asigurate ordinea şi solemnitatea şedinţelor de judecată.

Luni, Tribunalul Bucureşti a comunicat o citaţie prin e-mail, în care i-a cerut unei persoane parte a unui dosar datele de identificare pentru platforma online Skype - detalii suplimentare, aici

Modelul documentului publicat de Tribunalul Bucureşti poate fi consultat mai jos.