Romania sustine infiintarea Tribunalului pentru Rusia. Aurescu: Partea dificila este baza legala
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat joi într-un interviu pentru postul Al Jazeera, că România susţine înfiinţarea Tribunalului Special pentru Rusia şi că partea dificilă este baza legală de consituirea a acestuia.
,,Salut foarte mult rezolutia care a fost adoptata astazi de Parlamentul European, in favoarea unui tribunal care sa pedepseasca crima de agresiune. Romania a fost un sustinator foarte puternic al luptei impotriva impunitatii in ceea ce priveste Rusia si faptuitorii rusi, in legatura cu conflictul din Ucraina", spune intr-un interviu acordat postului Al Jazeera Bogdan Aurescu.
El a precizat ca Romania in luna martie, a sesizat, alaturi de multe alte tari, Curtea Penala Internationala pentru crime de razboi, crime impotriva umanitatii si genocid si a depus Declaratia de interventie la Curtea Internationala de Justitie de la Haga in cazul dintre Ucraina si Rusia.
,,Sunt mandru sa spun ca voi fi Agentul Romaniei in acest caz. De asemenea, am intervenit in cazul dintre Ucraina si Rusia la Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg. Si da, sustinem, de asemenea, infiintarea unui tribunal care sa pedepseasca crima de agresiune", adauga Aurescu. El a precizat ca partea cea mai dificila este baza legala pentru infiintarea acestui tribunal.
,,Partea cea mai dificila este baza legala pentru infiintarea acestui tribunal, deoarece majoritatea precedentelor care au permis crearea altor tribunale internationale, alte tribunale penale ad-hoc sau alte tipuri de organisme, au implicat Consiliul de Securitate al ONU, unde acum Rusia are, desigur, un drept de veto impotriva oricarui tip de astfel de lupta impotriva impunitatii in legatura cu Rusia. Asadar, trebuie sa gasim cea mai solida baza legala pentru a crea un astfel de tribunal. Ne-am gandit la un moment dat, in Romania, la precedentul Camerelor de specialitate din Kosovo, care au fost create printr-un acord intre Uniunea Europeana si autoritatile din Kosovo. Desi Romania nu recunoaste Kosovo ca stat, din punct de vedere juridic, aceasta ar putea fi o formula interesanta: de exemplu, un acord intre Uniunea Europeana si Ucraina pentru infiintarea acestor camere, care pot fi conectate la unele camere nationale. al Ucrainei. In acelasi timp, sa existe un fel de <birou international al procurorului>, compus din experti internationali in acest domeniu. Poate ca aceasta este o cale de urmat, dar avem nevoie de o dezbatere de experti juridici pe aceasta problema.
Sursa : www.mediafax.ro