18 ian 2023 - Tribunale

Romania castiga procesul la Tribunalul UE in cazul corectiei financiare pentru plati din PNDR

România a câştigat, miercuri, procesul intentat de ţara noastră la Tribunalul Uniunii Europene care a vizat anularea unei decizii a Comisiei Europene prin care au fost aplicate corecţii financiare de 18,7 milioane euro pentru plăţi efectuate din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2007-2013.

Ministerul Afacerilor Externe si Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale au salutat hotararea de miercuri a Tribunalului Uniunii Europene care a dat castig de cauza tarii nostre.

Procesul in acest dosar a fost initiat de Romania care a vizat anularea unei decizii a Comisiei Europene prin care au fost aplicate statului roman corectii financiare in cuantum de 18.717.475,08 euro, pentru plati efectuate in favoarea bunastarii porcinelor in anii financiari 2017-2019 din Programul National de Dezvoltare Rurala 2007-2013.

In urma demersului, instanta UE a dat castig de cauza Romaniei si a anulat decizia atacata in ceea ce priveste intreaga suma de 18.717.475,08 euro.

,,Hotararea obtinuta este rezultatul foarte bunei colaborari dintre Ministerul Afacerilor Externe si Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Reprezentarea juridica a statului roman in cauza T-33/21 a fost asigurata de Ministerul Afacerilor Externe prin Agentul Guvernamental pentru Curtea de Justitie a Uniunii Europene. Echipa de juristi implicata a fost alcatuita din Emilia Gane, agent guvernamental, Loredana Batagoi, sef al Serviciului Contencios UE, si Oana-Catalina Ichim, diplomat, expertii Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale asigurand sprijinul tehnic in vederea pregatirii argumentatiei juridice a Romaniei", transmite MAE.

Hotararea Tribunalului UE nu este definitiva. Ea poate fi atacata cu recurs la Curtea de Justitie a Uniunii Europene.

Sursa : www.mediafax.ro