16 ian 2023 - Tribunale

Putin acuza Occidentul ca alimenteaza conflictul din Ucraina / Germania vrea un tribunal special pentru judecarea crimelor de razboi atribuite Rusiei

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a acuzat ţările occidentale că alimentează confruntările militare prin furnizarea de armament Ucrainei, în timp ce ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a cerut crearea unui tribunal internaţional pentru judecarea crimelor de război atribuite Rusiei.

Vladimir Putin a vorbit luni cu presedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, care a reafirmat disponibilitatea de a juca rol de mediator pentru oprirea conflictului din Ucraina. "Vladimir Putin a atras atentia asupra liniei distructive a regimului de la Kiev, care se bazeaza pe intensificarea ostilitatilor cu sprijinul sponsorilor occidentali, care au suplimentat volumul de armament si echipamente militare livrate Ucrainei", a transmis Kremlinul, potrivit postului de televiziune CNN.

"Un exemplu despre politica ipocrita a Kievului a fost respingerea propunerii de armistitiu in perioada Craciunului Ortodox" pe stil vechi, a subliniat Kremlinul.

"La initiativa partii turce si tinand cont de recentele contacte de la Ankara, comisarii pentru drepturile omului din Rusia si Ucraina vor discuta despre schimburi de prizonieri, in special despre cei raniti", a subliniat Presedintia Rusiei, anuntand si initiative de intensificare a cooperarii bilaterale cu Turcia.

Statele Unite, Marea Britanie, Franta si Germania au anuntat recent ca vor livra Ucrainei sisteme antiaeriene si vehicule blindate suplimentare.

Pe de alta parte, ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a cerut luni constituirea unei instante judiciare internationale pentru judecarea crimelor de razboi atribuite Rusiei. "Avem nevoie de aceasta solutie speciala deoarece legislatia internationala are anumite lacune. Trebuie sa transmitem un mesaj foarte clar Rusiei ca acest razboi de agresiune nu va ramane nepedepsit", a afirmat Annalena Baerbock, potrivit publicatiei Die Welt, in discursul rostit la Academia pentru Drept International de la Haga.

Sursa : www.mediafax.ro