11 ian 2019 - Tribunale

Judecata poate incepe in dosarul Tel Drum. Magistratii Tribunalului Bucuresti au confirmat legalitatea rechizitoriului

Magistraţii Tribunalului Bucureşti au confirmat legalitatea rechizitoriului şi au dispus începerea judecăţii pe fond în dosarul în care firma Tel Drum este acuzată de acuzată de deturnare de fonduri europene. Decizia nu este definitivă, putând fi contestată în 3 zile.

,,Constata legalitatea sesizarii instantei cu rechizitoriu, a administrarii probelor si a efectuarii actelor de urmarire penala. Dispune judecarea cauzei privind pe inculpatii Pitis Petre, Neda Florea, Visan Mircea, SC Tel Drum SA, SC WFA Impex SRL si partile civile. Cu drept de contestatie in 3 zile de la comunicare", se arata in minuta deciziei Tribunalului Bucuresti.

Firma Tel Drum a fost trimisa in judecata de DNA in decembrie 2017, alaturi de reprezentantii acesteia, Petre Pitis, Mircea Visan, Florea Neda, dar si de o alta societate - SC WFA Impex SRL - si reprezentantul ei, Florian Ion, acuzatiile fiind de frauda cu fonduri europene, respectiv complicitate.

Potrivit DNA, in anul 2015, Ministerul Fondurilor Europene a admis la contractare un proiect propus de firma Tel Druma SA in cadrul programului ,,Cresterea Competitivitatii Economice", finantat din fonduri europene, urmand a achizitiona o ,,statie mobila de mixturi asfaltice pentru cresterea competitivitatii economice a SC Tel Drum SA". Proiectul trebuia implementat pana la data de 31 decembrie 2015. Pe 2 septembrie 2015, Tel Drum SA a publicat pe site-ul anuntul de achizitie de bunuri (statia mobila), iar in urma derularii etapelor din procedura de atribuire a contractului de furnizare bunuri a fost declarata castigatoare firma WFA Impex SRL, arata anchetatorii.

Sursa citatata precizeaza ca dupa depunerea cererii de rambursare in luna februarie 2016, Tel Drum a primit, in cadrul proiectului, suma nerambursabila de 4.849.375 lei, apropiata de valoarea maxima eligibila, din care majoritatea, respectiv suma de 4.170.462,5 lei provenind din fonduri europene.

"In rechizitoriu se arata ca, in cadrul proiectului finantat din bani europeni, reprezentantii Tel Drum SA, inculpatii Visan Mircea, Petre Pitis si Neda Florea si reprezentantul WFA Impex SRL, inculpatul Ion Florian, au incalcat, pe de-o parte, regulile privind derularea procedurii de atribuire a contractului de furnizare si, pe de alta parte, au intocmit documente care atestau fapte si imprejurari nereale (documente utilizate ulterior in obtinerea fondurilor nerambursabile)", spune DNA.

Procurorii au pus sechestru pe bunurile persoanelor fizice cercetate, dar si pe cele ale societatilor, inclusiv Tel Drum, pana la concurenta sumei de 4.849.375 lei. Dosarul are la baza o sesizare a Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor inregistrata la data de 16 mai 2017 si va fi judecat de Tribunalul Bucuresti.

Tot in dosarul ,,Tel Drum", in 13 noiembrie, procurorii DNA au anuntat, oficial, ca Liviu Dragnea este urmarit penal pentru constituirea unui grup infractional, abuz in serviciu si infractiuni privind deturnarea de fonduri europene, in legatura cu favorizarea companiei in privinta acordarii de contracte.

Sursa : www.mediafax.ro