07 iun 2023 - Tribunale

Harry, a doua zi consecutiv la tribunal in procesul cu tabloidele britanice

Prinţul Harry se întoarce miercuri la Înalta Curte din Londra pentru a doua zi de interogatorii cu privire la afirmaţiile sale potrivit cărora tabloidele britanice l-au vizat prin hărţuire telefonică şi alte comportamente ilegale, potrivit Reuters.

Printul Harry, care a devenit marti primul membru al familiei regale britanice de rang inalt care a aparut in boxa martorilor in mai bine de un secol, a declarat ca presa i-a distrus relatiile si ca el crede ca mass-media britanica si guvernul au atins ,,fundul sacului".

Marti, el s-a confruntat aproape cinci ore cu interogatoriul din partea lui Andrew Green, avocatul Mirror Group Newspapers, editorul publicatiilor Daily Mirror, Sunday Mirror si Sunday People, pe care el si alte 100 de persoane il dau in judecata pentru acuzatii de colectare ilegala de informatii intre 1991 si 2011.

Intr-o declaratie scrisa de martor de 50 de pagini si in timpul interogatoriului, Harry a declarat ca presa are mainile ,,patate de sange", i-a distrus adolescenta, i-a ruinat relatiile cu prietenii si prietenele si a semanat paranoia si neincredere inca din 1996, cand era elev.

Furia sa fata de sugestiile ca mama sa, printesa Diana, a fost victima unui flagrant telefonic inainte de moartea ei in 1997 a fost, de asemenea, clara.

,,Am experimentat ostilitatea din partea presei de cand m-am nascut", a spus el, numind acest comportament ,,josnic".

Harry, primul membru regal britanic de rang inalt care a depus marturie in ultimii 130 de ani, a parut relaxat, dar a vorbit cu fermitate, in timp ce Green l-a interogat in detaliu cu privire la 33 de articole de ziar, ale caror detalii Harry sustine ca au fost obtinute in mod ilegal.

In mai multe randuri, Green a descris acuzatiile printului drept ,,speculatii".

Harry si sotia sa Meghan s-au retras din functiile regale in 2020, intruziunea presei fiind citata ca un factor-cheie in decizia lor de a se muta in Statele Unite.

De atunci, ei au intrerupt cooperarea cu cele mai mari tabloide britanice, pe multe dintre acestea dandu-le in judecata.

Unele dintre tabloide au avut o reactie cinica la prestatia lui Harry in instanta.

,,Harry trebuie sa fi tanjit dupa imbratisarea schmaltoasa a lui Oprah!", titra pe prima pagina Daily Mail, o referire la interviul acordat de cuplu in 2021 lui Oprah Winfrey.

MGN, detinuta acum de Reach, a recunoscut anterior ca titlurile sale au fost implicate in pirateria telefonica, solutionand peste 600 de reclamatii, dar Green a declarat ca nu exista nicio dovada ca Harry ar fi fost vreodata o victima.

El a sustinut ca unele dintre informatiile personale au provenit de la sau au fost oferite cu acordul unor consilieri de rang inalt de la Palatul Buckingham.

Cu toate acestea, Harry si ceilalti reclamanti sustin, in timpul procesului de sapte saptamani, ca editorii si directorii de rang inalt de la MGN stiau si au aprobat comportamentul ilicit.

Sursa : www.mediafax.ro