22 ian 2020 - Tribunale

Fostul prim-procuror al Parchetului de pe langa Tribunalul Bihor, condamnat la inchisoare. Decizia instantei este definitiva

Fostul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor Vasile Popa a fost condamnat de instanţa supremă la 6 ani de închisoare cu executare pentru şantaj, abuz în serviciu şi favorizarea făptuitorului. Decizia este definitivă.

Vasile Popa, fost prim-procuror al Parchetului de pe langa Tribunalul Bihor, a fost condamnat, miercuri, de instanta suprema, la 6 ani de inchisoare cu executare. Fostul magistrat a fost condamnat pentru santaj, abuz in serviciu, sustragere sau distrugere de inscrisuri, favorizarea faptuitorului.

Decizia ICCJ este definitiva.

Potrivit DNA, in perioada 2013 - 2014, Popa a constrans o persoana sa ii remita suma de 7.700 de lei, reprezentand diferenta de bani ramasa nerestituita dintr-un imprumut acordat anterior, prin amenintarea acesteia cu o serie de grave repercusiuni la care s-ar supune in cazul in care nu ar inapoia banii.

Pentru aceasta, el s-a folosit de calitatea sa de prim-procuror al Parchetului de pe langa Tribunalul Bihor, precum si de relatiile pe care le are cu institutii de control de pe raza judetului, fapt ce a creat si a accentuat starea de temere a persoanei vatamate, arata procurorii DNA, precizand ca, in perioada care a urmat, firma apartinand persoanei vatamate a fost controlata in repetate randuri, fiind aplicate si sanctiuni contraventionale.

In perioada 2011 - septembrie 2013, prim-procurorul Vasile Popa a primit de la un denuntator diferite foloase necuvenite, constand in principal, in plata periodica (de circa doua - trei ori pe luna) a unor sume de bani cuprinse intre 500 si 1.500 euro. De asemenea, denuntatorul i-a construit si amenajat lui Popa, pe cheltuiala sa, un teren de tenis de camp si i-a asigurat si alte foloase, cum ar fi plata unor bilete de avion, cazari la hotel, precum si alte servicii de care a beneficiat magistratul.

Valoarea totala a foloaselor necuvenite este de circa 50.000 euro.

Sursa : www.mediafax.ro