19 mai 2022 - Tribunale

Eurodeputatii cer un tribunal international special pentru crimele din Ucraina

În rezoluţia adoptată joi privind lupta împotriva impunităţii pentru crimele de război din Ucraina, Parlamentul invită UE să ia toate măsurile necesare pentru a sprijini urmărirea penală a regimurilor ruse şi belaruse pentru crime de război, crime împotriva umanităţii, genocid şi agresiune.

Aceste anchete si urmaririle penale ulterioare ar trebui sa se aplice, de asemenea, intregului personal al fortelor armate ruse si functionarilor guvernamentali implicati in crime de razboi, solicita eurodeputatii.

Textul adoptat solicita UE sa sprijine infiintarea unui tribunal international special pentru pedepsirea crimei de agresiune comise impotriva Ucrainei, pentru care Curtea Penala Internationala (CPI) nu are jurisdictie si sa-i traga la raspundere pe liderii politici si comandantii militari rusi, precum si pe aliatii lor.

Deputatii doresc, de asemenea, ca UE sa furnizeze, cat mai curand posibil, toate resursele umane si bugetare necesare, precum si sprijinul administrativ, de investigatie si logistic necesar pentru infiintarea acestui tribunal.

Potrivit PE, atrocitatile raportate, cum ar fi bombardamentele fara discernamant asupra oraselor, deportarile fortate, utilizarea munitiei interzise, atacurile impotriva civililor care fug prin coridoarele umanitare convenite in prealabil, executiile si violenta sexuala constituie incalcari ale dreptului international umanitar. Acestea pot fi considerate crime de razboi, potrivit eurodeputatilor, care subliniaza ca toate au ramas neurmarite penal pana in prezent.

Deputatii subliniaza ca UE trebuie sa actioneze rapid, deoarece exista un risc grav ca, din cauza ostilitatilor in curs, dovezile legate de crimele de razboi sa fie distruse.

Acestia isi exprima sprijinul deplin pentru ancheta desfasurata de procurorul CPI si pentru activitatea Comisiei de ancheta a Biroului Inaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, precum si a organizatiilor independente ale societatii civile si a autoritatilor ucrainene care depun eforturi pentru colectarea de probe.

Eurodeputatii saluta echipa comuna de ancheta infiintata de Lituania, Polonia si Ucraina, care este coordonata de Eurojust (Agentia Uniunii Europene pentru Cooperare in Materie de Justitie Penala) si la care va participa biroul procurorului CPI, si incurajeaza alte state membre sa se alature acestei echipe.

Sursa : www.mediafax.ro