08 oct 2019 - Tribunale

Dosarul corvetelor | Contestatia Damen, respinsa de Tribunalul Bucuresti. Decizia nu e definitiva

Tribunalul Bucureşti a respins, luni, contestaţia depusă de grupul olandez Damen, după ce MApN a anunţat că oferta câştigătoare a contractului de achiziţie a celor 4 corvete mulltifuncţionale a fost cea depusă de asocierea dintre Naval Group şi Santierul Naval Constanţa. Decizia nu e definitivă.

"Respinge exceptia inadmisibilitatii exceptiei de nelegalitate a Deciziei de numire a membrilor comisiei de evaluare nr. A3/1356/22.02.2018. Admite exceptia inadmisibilitatii exceptiei de nelegalitate a Ordinelor de zi pe unitate nr. 29/13.02.2018 si nr. 36/22.02.2018. Respinge exceptia de nelegalitate a Ordinelor de zi pe unitate nr. 29/13.02.2018 si nr. 36/22.02.2018, ca inadmisibila. Respinge exceptia tardivitatii capetelor de cerere nr. 2 - 2.4 si nr. 3 din actiune. Respinge exceptia de nelegalitate a Deciziei de numire a membrilor comisiei de evaluare nr. A3/1356/22.02.2018, ca neintemeiata. Respinge actiunea ca neintemeiata", se arata in minuta deciziei magistratilor Tribunalului Bucuresti, conform portalului instantelor.

Hotararea magistratilor poate fi atacata cu recurs in termen de 10 zile de la comunicare, cererea de recurs urmand a fi depusa la Tribunalul Bucuresti - Sectia a II-a Contencios Administrativ si Fiscal.

Pe 9 iulie 2019, Damen anunta ca a inaintat o plangere la Consiliul National pentru Solutionarea Contestatiilor (CNSC) luand in considerare un litigiu initiat anterior de Fincantieri, si ca a sesizat Curtea de Apel Bucuresti pentru multiple nereguli care au afectat rezultatul Programului de inzestrare ,,Corveta multifunctionala". Compania informa, la vremea respectiva, ca decizia vine ca urmare a faptului ca toate partile implicate in licitatie, inclusiv autoritatea contractanta, au ridicat multiple aspecte de legalitate si de incalcare a confidentialitatii, unele dintre ele fiind invocate ca temei pentru suspendarea procedurii in trecut, chiar de catre Ministerul AparariinNationale.

In loc sa fie suspendata licitatia pana la momentul la care ar fi fost incheiate toate anchetele privind modul in care s-a derulat programul de inzestrare, licitatia ridica si mai multe suspiciuni, incertitudini si controverse care au impact asupra reputatiei Romaniei si asupra programelor de achizitii publice atat in tara cat si in strainatate, arata Damen. Compania sustinea ca autoritatile nu au reusit sa clarifice definitiv aceste preocupari, ducand de asemenea la intrebari de natura etica cu privire la licitatie.

Contestatia a fost depusa dupa ce Ministerul Apararii a anuntat ca oferta castigatoare a contractului de achizitie a corvetelor mulltifunctionale a fost cea depusa de asocierea dintre Naval Group si Santierul Naval Constanta, iar in acelasi contract este efectuata si modernizarea fregatelor MApN.

Ministerul a primit oferte, in cadrul acestei licitatii, din partea companiei olandeze Damen, a firmei italiene Fincantieri si a Grupului Naval din Franta.

Licitatia a fost intarziata dupa ce procedura de achizitie a corvetelor multifunctionale a fost suspendata in ianuarie de catre Ministerul Apararii Nationale dupa ce Santierul Naval Constanta a actionat in instanta Guvernul si MApN, cerand anularea licitatiei privind programul de inzestrare cu corvete multifunctionale. Apoi Departamentul pentru Armamente a sesizat Parchetul Militar de pe langa Curtea Militara de Apel, pentru "suspiciuni rezonabile privind derularea in deplina legalitate a procedurii".

Sursa : www.mediafax.ro