12 iul 2018 - Tribunale

CRIZA din Catalonia: Un tribunal din Germania a decis ca fostul lider catalan Carles Puigdemont poate fi extradat in Spania

Un tribunal din landul german Schleswig-Holstein a hotărât, joi, că fostul lider catalan Carles Puigdemont poate fi extrădat în Spania, relatează site-ul agenţiei Al Jazeera.

Curtea a hotarat joi ca fostul lider catalan poate fi extradat pe fondul acuzatiilor privind folosirea ilegala a fondurilor publice, insa a respins acuzatiile de rebeliune.

Puigdemont a fost arestat imediat ce a ajuns in Germania, in urma unui mandat international de arestare pe numele acestuia, emis de Spania.

Curtea Suprema de la Madrid a emis in martite mandate internationale de arestare pentru sase politicieni catalani care au fugit in strainatate, inclusiv fostul premier Carles Puigdemon.

La 27 octombrie 2017, Parlamentul Cataloniei a aprobat, prin vot secret, proclamarea independentei regiunii fata de Spania si constituirea unei republici, in baza rezultatului de la referendumul din aceeasi luna. Ulterior, Senatul Spaniei a decis sa aprobe suspendarea autonomiei Cataloniei - prin aplicarea Articolului 155 din Constitutie - si demiterea tuturor liderilor regionali, considerand ca declararea independentei a a fost ilegala.

Sursa : www.mediafax.ro