06 nov 2019 - Tribunale

Tribunalul Ilfov a aprobat cererea de eliberare condiţionată a lui Cristian Borcea, astfel că fostul acţionar de la Dinamo va părăsi penitenciarul Jilava

Autor: Eduard Popescu

Magistraţii Tribunalului Ilfov au aprobat azi eliberarea condiţionată în cazul fostului acţionar de la FC Dinamo Bucureşti, Cristian Borcea, încarcerat din februarie 2019, după condamnarea din dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri din judeţul Constanţa.

Odată admisă eliberarea condiţionată a lui Cristian Borcea, acesta va părăsi Penitenciarul Jilava, acolo unde a fost încarcerat din luna februarie, după ce a fost condamnat definitiv în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri din judeţul Constanţa.
 
Pe 11 septembrie 2019, magistraţii Judecătoriei Sectorului 4 au aprobat cererea fostului acţionar dinamovist de eliberare condiţionată, soluţia instanţei nefiind definitivă şi contestată ulterior de procurori.
 
În motivarea deciziei, judecătorii au arătat că au admis eliberarea deoarece afaceristul a fost stăruitor în muncă în penitenciar, a participat la programe şi a dat dovadă de „îndreptare”, iar faptele pentru care a fost condamnat nu pot duce la concluzia că scopul pedepsei nu a fost atins.
 
„În ceea ce priveşte stăruinţa în muncă, petentul, prin apărător, a arătat faptul că, în ciuda problemelor de sănătate, a muncit la toate penitenciarele în care a fost încarcerat (...), fiind repartizat la muncă în exteriorul unităţii de detenţie”, se arată în documentul publicat pe portalul instanţei de judecată.
 
În plus, magistraţii arată că Borcea a fost disciplinat, fără să-i fie aplicată vreo sancţiune disciplinară, a obţinut zeci de recompense şi a participat la peste 150 de activităţi socio-educative constând în concursuri tematice, cursuri, recenzii de cărţi etc, dar şi la diverse cursuri tematice, absolvind nu mai puţin de 58 de cursuri culturale, artistice, religioase sau sportive.
 
„În ceea ce priveşte celelalte condiţii, instanţa reţine că, aşa cum rezultă din caracterizarea aflată la dosarul cauzei, de la depunerea în penitenciar şi până în prezent, petentul condamnat a avut un comportament pe care instanţa îl apreciază ca fiind unul corespunzător, a participat la programele educaţionale şi psihologice, nu a fost sancţionat disciplinar, fiind  recompensat de 41 ori (de 19 ori cu suplimentarea dreptului la pachet şi/sau vizită, o dată cu suplimentarea numărului de convorbiri online şi de 21 de ori cu permisiunea de ieşire din penitenciar)”, se mai arată în comunicatul magistraţilor.
 
De asemenea, fostul finanţator Dinamo a desfăşurat „activităţi lucrative” atât în interiorul locului de deţinere, cât şi în exterior, fără supraveghere, pe o perioadă de 83 de zile, figurând cu un număr de 374 de zile-câştig dintr-un dosar conexat.
 
„Chiar dacă instanţa, în analiza unei astfel de cereri, poate aprecia că, în raport de gradul de pericol social al infracţiunii pentru care a fost condamnat deţinutul, se impune executarea unei perioade mai mari din pedeapsă decât fracţia stabilită de lege, acest aspect nu trebuie absolutizat. Atât timp cât, din caracterizarea înaintată de penitenciar, rezultă că petentul a avut o atitudine pozitivă faţă de activităţile şi programele de educaţie şi asistenţă psihosocială, nu a fost sancţionat, natura infracţiunii nu poate conduce la concluzia că scopul preventiv educativ al pedepsei nu a fost atins”, mai apreciază instanţa. 
 
Acordarea sau nu a liberării ţinând seama de stări de fapt anterioare începerii executării, precum natura şi gravitatea infracţiunii comise, constituie o cauză de descurajare a persoanei condamnate în procesul de reintegrare deoarece aceasta realizează că liberarea nu depinde de conduita sa pe durata executării, ci de faptele sale anterioare, pe care oricum nu le mai poate influenţa în niciun fel”, mai arată motivarea.
 
Cristian Borcea a mai avut o cerere de eliberare în luna mai, însă Tribunalul Bucureşti a respins-o.