28 iun 2018 - Tribunale

Cazul femeii suspectate de spionaj in favoarea Romaniei | Avocatul Karinei Turcan: "Nu intelege de ce este acuzata"/ Decizia unui tribunal din Moscova

O instanţă de la Moscova a hotărât că arestarea Karinei Ţurcan, o femeie originară din Republica Moldova, despre care unele surse diplomatice afirmă că are cetăţenie română, este legitimă, ea fiind acuzat de spionaj în favoarea României, informează presa rusă.

Karina Turcan respinge toate acuzatiile ce ii sunt aduse, a declarat avocatul ei, Dmitri Tsuprik, pentru agentia de stiri Tass.

"Nu intelege de ce este acuzata si nu are nicio informatie despre ce (infractiune) ar fi comis. Crede ca acest caz are drept scop inlaturarea ei din functie", a declarat avocatul.

In luna iunie, la cererea procurorilor, Tribunalul din Lefortovo a aprobat masura arestarii preventive pe numele Karinei Turcan. Ea ar urma sa stea in arest pana pe 13 august.

Tribunalul orasului Moscova a decis joi ca arestarea Karinei Turcan este legitima, respingand contestatia apararii.

Potrivit unor surse diplomatice, Turcan a renuntat la cetatenia moldoveana si are pasaport romanesc.

Karina Valerievna Turcan, angajata a companiei Inter RAO, este acuzata de incalcarea articolului 276 din codul penal, care se refera la spionaj, in sensul de tradare nationala. In conformitate cu legislatia din Rusia, acuzatia de spionaj se aplica numai strainilor, pe cand in cazul cetatenilor rusi acuzatia devine "tradare nationala" sau "a statului". Turcan risca pana la 20 de ani in inchisoare daca este gasita vinovata.

Potrivit site-ului companiei, Turcan este membra a consiliului de administratie al companiei Inter RAO din 2012, conducand pentru o perioada divizia geografica Moldova -- Ucraina -- Romania, potrivit platformei de stiri Sputnik.

Ministerul Afacerilor Externe din Romania a solicitat oficial Ambasadei Federatiei Ruse la Bucuresti detalii suplimentare si clarificari cu privire la informatiile vehiculate in mass-media rusa referitoare la cazul Karinei Turcan, care a fost retinuta la Moscova.

Sursa : www.mediafax.ro