18 oct 2022 - Tribunale

Apelul la a doua condamnare la inchisoare a lui Alexei Navalnii, respins de un tribunal rus

Un tribunal din Rusia a respins al doilea apel al liderului opoziţiei Alexei Navalnîi, încarcerat, la sentinţa de nouă ani de închisoare, potrivit Reuters.

Disidentul in varsta de 46 de ani isi executa sentinta, pronuntata in martie pentru frauda si sfidare a instantei, intr-o inchisoare de inalta securitate.

Navalnii, cel mai inversunat dusman al presedintelui rus Vladimir Putin, a fost arestat in ianuarie 2021, dupa ce s-a intors din Germania, unde se recuperase in urma unei otraviri cu agent neurotoxic pe care el o atribuie Kremlinului.

Autoritatile ruse neaga acuzatia.

El a fost condamnat la doi ani si jumatate de inchisoare pentru o incalcare a eliberarii conditionate, pe care Occidentul a calificat-o drept motivata politic.

In martie, el a fost condamnat la noua ani de inchisoare intr-un caz separat, fiind acuzat de deturnare de fonduri pe care el si fundatia sa le-au strans de-a lungul anilor si de insultarea unui judecator in timpul unui proces anterior.

Navalnii a respins acuzatiile, spunand ca sunt motivate politic.

Primul sau apel a fost respins in luna mai.

Arestarea lui Alexei Navalnii, anul trecut, a declansat cele mai mari proteste din ultimii ani in Rusia. Ca raspuns, guvernul lui Putin a declansat o campanie de represiune impotriva organizatiei, asociatilor si sustinatorilor sai.

Mai multe dosare penale au fost lansate impotriva lui Navalnii in mod individual, ceea ce i-a determinat pe asociatii sai sa sugereze ca Kremlinul intentioneaza sa il tina in spatele gratiilor pe termen nelimitat.

Sursa : www.mediafax.ro