29 apr 2022 - Tribunale

APCE propune infiintarea unui tribunal penal pentru urmarirea rusilor acuzati de crime de razboi

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a adoptat o rezoluţie prin care solicită statelor membre şi observatorilor să înfiinţeze un tribunal penal internaţional cu puterea de a investiga şi urmări în justiţie politicienii şi soldaţii ruşi care ar fi comis crime de război în Ucraina.

Conform CNN, APCE a precizat joi, intr-o declaratie, ca a adoptat in unanimitate o rezolutie pentru "infiintarea urgenta a unui tribunal penal international ad-hoc, cu mandat de investigare si urmarire penala a agresiunilor presupuse a fi fost comise de conducerea politica si militara a Federatiei Ruse".

Adunarea este formata din 324 de parlamentari din parlamentele nationale ale celor 47 de state membre ale Consiliului Europei. Consiliul Europei - care nu trebuie confundat cu Consiliul Uniunii Europene - este principala organizatie pentru drepturile omului de pe continent.

"Adunarea este ingrozita de rapoartele privind utilizarea violului si a torturii ca arme de razboi", a adaugat organizatia.

APCE propune ca tribunalul sa fie infiintat la Strasbourg, eventual in cooperare cu Curtea Europeana a Drepturilor Omului.

Sursa : www.mediafax.ro