18 ian 2022 - Tribunale

Anders Breivik, autorul atacului cu 77 de morti in Norvegia, vrea sa fie eliberat conditionat. La intrarea in tribunal a facut un salut nazist

Anders Behring Breivik a oferit un salut nazist marţi, când a intrat în tribunal la o audiere pentru eliberare condiţionată, care va decide dacă ar trebui eliberat după ce a petrecut mai bine de un deceniu după gratii.

Breivik, un extremist de dreapta, a ucis 77 de persoane in cea mai mare atrocitate pe timp de pace din Norvegia, in iulie 2011. El a ucis opt persoane cu o masina-capcana la Oslo si apoi a impuscat 69, majoritatea adolescenti, intr-o tabara de tineri a Partidului Muncii.

Cu capul ras si imbracat intr-un costum de culoare inchisa, Breivik a facut cu degetele un semn de suprematie alba inainte de a ridica bratul drept in semn de salut nazist pentru a-si semnala ideologia de extrema-dreapta cand a intrat in tribunal. De asemenea, purta semne, tiparite in limba engleza, printre care unul care spunea ,,Opriti genocidul impotriva natiunilor noastre albe" si ,,Razboiul civil nazist".

Adresandu-se judecatorului, Breivik s-a descris drept un candidat parlamentar. Breivik, acum in varsta de 42 de ani, ispaseste pedeapsa maxima a Norvegiei de 21 de ani, care poate fi prelungita pe termen nelimitat daca este considerat o amenintare continua pentru societate.

Tribunalul Telemark din Skien, sud-vestul capitalei, unde Breivik isi ispaseste pedeapsa, va audia cazul saptamana aceasta, dupa ce anul trecut procuratura de stat din Oslo a respins cererea lui Breivik de eliberare conditionata.

,,Pozitia noastra este ca detentia este in continuare necesara pentru a proteja societatea", a declarat procurorul responsabil, Hulda Karlsdottir, pentru inaintea audierii.

Procesele se vor desfasura pe o durata de maximum patru zile intr-o sala de sport a inchisorii transformata intr-o sala de judecata improvizata, urmand ca o decizie sa fie asteptata aproximativ o saptamana mai tarziu.

Daca cererea sa de eliberare este respinsa, Breivik, care si-a schimbat numele legal in Fjotolf Hansen, poate aplica pentru o noua audiere de probatiune peste un an, a spus Karlsdottir.

Sursa : www.mediafax.ro