03 iul 2019 - Parchete

Toni Neacsu, revoltat de boicotistii din CSM: Parchetul trebuia sa se autosesizeze

Avocatul Adrian Toni Neacsu (foto) si-a exprimat miercuri, 3 iulie 2019, revolta fata de cei sapte membri ai Consiliului Superior al Magistraturii care au boicotat in aceeasi zi pentru a patra oara sedinta Plenului CSM in care ar fi trebuit sa fie validata procuroarea Adina Florea la conducerea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie.

Toni Neacsu – el insusi fost judecator si membru CSM – a subliniat ca indeplinirea obligatiilor de serviciu nu inseamna doar prezenta in cladirea Consiliului, ci si participarea la sedintele institutiei. Mai mult: in opinia avocatului,

parchetul ar fi trebuit sa se autosesizeze pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu. In acest sens, Neacsu da exemplul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care a fost sanctionata de catre Curtea Constitutionala a Romaniei (prin Decizia nr. 26/2019) pentru neconstituirea aleatorie a Completurilor de 5 judecatori.

Postarea de pe Facebook a lui Adrian Toni Neacsu:

„Principala atributie de serviciu a membrilor CSM este participarea la sedintele de Plen si sectie. Nu exista posibilitatea legala a "boicotului", cel putin fara a savarsi un abuz in serviciu in forma cea mai clara. CSM-ul isi exercita atributiile exclusiv prin sedintele de Plen sau de Sectii, imposibilitatea desfasurarii acestora insemnand blocarea activitatii. Refuzul participarii la sedinte inseamna refuzul indeplinirii unor obligatii de serviciu prevazute in legi primare. A fi la serviciu inseamna pentru membrii CSM nu a fi in cladire 8 ore ci a participa la sedintele CSM. Convingerile se exprima prin vot in sedinte, majoritatea urmand sa decida. Dupa ce ICCJ a fost sanctionata pentru refuzul aplicarii unor legi ale Parlamentului, am ajuns ca o alta autoritate constitutionala, CSM-ul, sa refuze aplicarea unor legi in vigoare. Intr-o justitie functionala, in acest moment parchetul trebuia deja sa se autosesizeze”.

Sursa : www.juri.ro