24 apr 2019 - Parchete

Procurorul Gabriela Scutea si-a depus a doua oara candidatura la sefia Parchetului General

Procurorul Gabriela Scutea, respinsă Tudorel Toader la interviul de selecţie pentru funcţia de procuror general, şi-a depus miercuri o nouă candidatură, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare. Tudorel Toader a anunţat pe 10 aprilie că niciun candidat nu a îndeplinit condiţiile ca să conducă MP.

"In urma anuntului de selectie publicat de Ministerul Justitiei la data de 10 aprilie 2019, pentru functia de procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (...) va adresez prezenta cerere in vederea participarii la o noua procedura de selectie", spune procurorul Gabriela Scutea in cererea adresata, miercuri, ministrului Tudorel Toader, intrata in posesia MEDIAFAX.

Scutea explica in cererea trimisa lui Toader si de ce anume s-a decis sa candideze pentru a doua oara la sefia Parchetului General, spunand ca profilul sau profesional si experienta acumulata ca procuror, precum si stilul de lucru interdisciplinar o fac apta pentru provocarile functiei "de varf" in ierarhia Ministerului Public.

"Documentatia atasata acestei cereri releva indeplinirea cerintelor legale pentru participarea la selectie, iar asupra motivatiei mele consider relevant sa va prezint faptul ca experienta acumulata in cadrul parchetelor, competititivitatea si stilul de lucru interdisciplinar angajate in cadrul activitatii desfasurate in toate institutiile, conform CV-ului , contureaza un profil apt sa sustina provocarile functiei de varf in ierarhia MP", sustine Scutea in documentul trimis lui Toader.

Anuntul de pe 10 aprilie

Tudorel Toader a anuntat pe 10 aprilie reluarea procedurii de selectie a viitorului procuror general, dupa ce, a spus el, niciunul dintre cei patru candidati nu a indeplinit conditiile necesare pentru a conduce Ministerul Public.

La interviul sustinut anterior, Scutea a fost intrebata de judecatorul Mariana Mot, secretar de stat in Ministerul Justitiei, despre participarea sa, pe 4 aprilie, la protestul magistratilor romani de pe treptele Palatului de Justitie de la Bruxelles, impotriva adoptarii legilor Justitiei. Scutea a motivat ca protestul a fost unul mut si ca a avut in intentie sa nu-si lase singuri colegii care au absolvit recent Institutul National al Magistraturii, cu sugestia ca nu a fost doar un protest al magistratilor lipsiti de experienta.

La runda anterioara de interviuri pentru sefia Parchetului General au participat: procurorul general Augustin Lazar, care-si incheie pe 27 aprilie mandatul de procuror general si iese la pensie, procurorul DIICOT Marian Drilea, fostul sef al DIICOT Daniel Horodniceanu si fosta adjuncta a Laurei Codruta Kovesi, procurorul Gabriela Scutea.

In perioada 12 aprilie - 8 mai se va face selectia procurorilor iar candidatii pot depune cereri de inscriere pana pe 25 aprilie la directia de resurse umane din cadrul ministerului., anunta Ministerul Justitiei pe site-ul sau.

Lista candidatilor care indeplinesc conditiile de participare la interviu se va afisa pe 2 mai pe pagina de internet a ministerului iar in perioada 6-7 mai, cei admisi vor sustine un interviu cu ministrul Justitiei, alaturi de care se vor afla cei doi secretari de stat.

Sursa : www.mediafax.ro