31 ian 2020 - Parchete

Procurorul DNA Claudiu Dumitrescu recunoaşte: Dosarele pe abuz în serviciu au fost „sac fără fund”, iar în cazul procurorilor abuzivi, situaţia a scăpat de sub control

Autor: S. A.

Un “greu” al DNA, procurorul Claudiu Dumitrescu şi-a sustinut proiectul managerial în faţa comisiei instituite la Ministerul Justitiei pentru ocuparea funcţiei de şef al Secţiei de combaterea infractiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie. În cadrul interviului, Dumitrescu, procuror cu ştate vechi în Direcţia Naţională Anticorupţie a subliniat faptul că în instituţie, în ultima vreme, tot mai mulţi procurori pleacă, iar alţii nu vor să vină, de aceea există o problemă în privinţa recursei umane.

„Şi bazinul de recrutare a fost restrâns cu această vechime de zece ani (n.n.- stipulată de lege). (..) Ca procuror şef secţie trebuie să găseşti oameni, beneficii financiare nu sunt faţă de celelalte parchete, e doar diferenţa de salariu(..)”. Dumitrescu a venit cu o soluţie care să rezolve această problemă, aceasta fiind o modificare legislativă prin care cerinţa vechimii pentru DNA să fie de 8 ani în loc de zece. El a mai spus că în Secţia a II-a nu sunt probleme cu numărul procurorilor, dar Secţia I-a, de combaterea corupţiei, nu o duce bine deloc în condiţiile în care, în luna decembrie a anului trecut au plecat deja cinci procurori.

Un alt răspuns dat cu sinceritate a fost cel legat de intrebarea privitoare la derapajele de la DNA care să nu se mai repete. Ministrul Predoiu a întrebat: ”Sunt lucruri care au derapat în interiorul DNA aşa cum au derapat şi în procesul legislativ? Dacă da, cum, când şi care e problema?”

Dumitrescu: ”In primul rând, mă voi referi la această secţie în care eu acţionez din 2012 până în prezent. La nivelul acestei secţii, ca urmare a controalelor dispuse de Inspecţia Judiciară şi de CSM nu au fost identificate situaţiile la care dumneavoastră vă referiţi (…)

Răspunsul „bombă” a venit, însă, în legătură cu dosarele deschise pe bandă rulantă sub acuzaţia de abuz în serviciu, dar şi abuzuri ale unor procurori. Procurorul DNA Procurorul Claudiu Dumitrescu a recunoscut:

”Au existat câteva cazuri concrete. Nu m-aş referi punctual la ele, pentru că multe nu sunt rezolvate, altele sunt în curs de soluţionare. Ce s-a soluţionat, cred că unul singur,.este o excludere din magistratură, dispusă clar atât de Inspecţie şi susţinută de Inalta Curte... Este clar, într-adevăr trebuie făcute nişte ajustări, lucrurile, din punctul meu de vedere, au fost scăpate de sub control din punct de vedere managerial (…) Aveţi dreptate, este posibil ca aceste infracţiuni de abuz în serviciu, la un moment dat, să fi constituit un sac fără fund, adică dacă n-ai găsit altceva, să te repliezi pe un principiu al subsidiarităţii, nu e fals, nu e deturnare şi atunci este un abuz în serviciu, iar instituţia să fi fost folosită exagerat în anumite situaţii. Şi atunci, aceste semnale publice pe care dumneavoastră le aveţi în calitate de ministru şi parlamentar, sunt corecte.

Deci nu vreau să acopăr cumva sau să neg faptul că nu am avut situaţii care puteau fi ţinute sub control. Este adevărat , este o lecţie din care trebuie să învăţăm, ceea ce s-a întmplat la Serviciu teritorial Ploieşti, ceea ce s-a întâmplat la Oradea, încă o dată, nu sunt chestiuni decisive, definitive, dar acolo trebuie acţionat, trebuie acţionat punctual, aici trebuie acţionat prin şeful de direcţie, care are în coordonare şi control, prin adjuncţii săi, serviciile teritoriale şi de asemenea trebuie dat dovadă de fermitate în condiţiile în care un şef de secţie, un şef de direcţie constată asemenea chestiuni, să sesizeze Inspecţia Judiciară sau alte organisme care sunt competente. Dar, părerea mea e că ajustările au fost disproporţionate raportat la problem constatate. Dar, atâta timp cât eşti şef de instituţie şi trebuie să ţii sub control, este posibil să se fi făcut nişte nedreptăţi, nişte nedreptăţi care uneori te macină, le şi vezi, dar fiecare trebuie să răspundă pentru ceea ce face în mod personal”.