14 iun 2018 - Parchete

Procurorii CSM vor schimbarea procedurii de numire si revocare a sefilor de parchete

Procurorii CSM au decis să trimită ministrului Justiţiei şi preşedintelui Comisiei pentru Legile Justiţiei, Florin Iordache, o propunere de modificare a articolului de lege ce vizează numirea şi revocarea şefilor de parchete. Procurorii CSM vor să propună revocarea sau numirea sau să aibă aviz conform.

,,In sedinta din data de 12 iunie 2018, Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat sesizarea domnului Tudorel Toader, Ministrul justitiei si a domnului Florin Iordache, Presedintele Comisiei Speciale comune a Camerei Deputatilor si Senatului pentru sistematizarea, unificarea si asigurarea stabilitatii legislative in domeniul justitiei, in legatura cu propunerea de modificare a dispozitiilor art. 54 alin. (1) si (4) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, care reglementeaza procedura de numire si, respectiv, de revocare din cele mai inalte functii de conducere in cadrul Ministerului Public", arata CSM, printr-un comunicat de presa.

Concret, in contextul deciziei Curtii Constitutionale privind revocarea procurorului-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, Sectia pentru procurori propune modificarea alineatelor (1) si (4) din Legea 303/2004 Legea privind statutul judecatorilor si procurorilor, care stabilesc modul in care procurorii de rang inalt sunt numiti, dar si revocati din functie.

,,Art. 54.- (1) Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, prim-adjunctul si adjunctul acestuia, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, adjunctii acestuia, procurorii sefi de sectie ai acestor parchete, precum si procurorul sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si adjunctii acestuia sunt numiti de Presedintele Romaniei, la propunerea Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, cu avizul ministrului justitiei, dintre procurorii care au o vechime minima de 10 ani in functia de judecator sau procuror, pe o perioada de 3 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data. (4) Revocarea procurorilor din functiile de conducere prevazute la alin. (1) se face de catre Presedintele Romaniei, la propunerea Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, cu avizul ministrului justitiei. Sectia pentru procurori se poate sesiza din oficiu, la cererea adunarii generale sau, dupa caz, a procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie ori a procurorului sef al Directiei Nationale Anticoruptie ori al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, pentru motivele prevazute la art. 51 alin. (2) care se aplica in mod corespunzator", este una dintre propunerile Sectiei pentru procurori.

Procurorii CSM au mai precizat ca, daca se apreciaza ca propunerea de selectie in functiile de conducere trebuie sa ramana atributul ministrului Justitiei, Sectia a propus ca avizul dat de ei sa fie ,,conform".

,,Art. 54.- (1) Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, prim-adjunctul si adjunctul acestuia, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, adjunctii acestuia, procurorii sefi de sectie ai acestor parchete, precum si procurorul sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si adjunctii acestuia sunt numiti de Presedintele Romaniei, la propunerea ministrului justitiei, cu avizul conform al Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minima de 10 ani in functia de judecator sau procuror, pe o perioada de 3 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data. (4) Revocarea procurorilor din functiile de conducere prevazute la alin. (1) se face de catre Presedintele Romaniei, la propunerea ministrului justitiei, care se poate sesiza din oficiu, la cererea adunarii generale sau, dupa caz, a procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie ori a procurorului sef al Directiei Nationale Anticoruptie ori al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, cu avizul conform al Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, pentru motivele prevazute la art. 51 alin. (2) care se aplica in mod corespunzator", se arata in propunerea procurorilor.

De asemenea, Sectia pentru procurori a mai spus ca propunerile asigura ,,consolidarea rolului pe care insasi Legea fundamentala il atribuie Consiliului Superior al Magistraturii prin dispozitiile art. 133 alin. (1) din Constitutia Romaniei".

Sursa : www.mediafax.ro