12 iun 2018 - Parchete

Procurorii CSM vor, de principiu, modificarea articolului de lege privind numirea si revocarea sefilor de parchete

Procurorii CSM au decis, marţi, să trimită o adresă către Parlament, pentru a fi iniţiate demersurile necesare modificării articolului de lege ce vizează numirea, dar şi revocarea şefilor de parchete din cadrul Ministerului Public.

,,Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat emiterea unei adrese catre organele legislative competente in vederea initierii demersurilor legale pentru modificare a art. 54 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare", se arata in decizia de marti a Sectiei pentru procurori, fara a preciza cum anume doresc transformarea articolului invocat.

Articolul 54 din Legea privind statutul judecatorilor si procurorilor este cel care stabileste modul in care procurorii de rang inalt sunt numiti, dar si revocati din functie.

,,(1) Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, prim-adjunctul si adjunctul acestuia, procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, adjunctii acestuia, procurorii sefi de sectie ai acestor parchete, precum si procurorul sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si adjunctii acestora sunt numiti de Presedintele Romaniei, la propunerea ministrului justitiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minima de 10 ani in functia de judecator sau procuror, pe o perioada de 3 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data. (2) Dispozitiile art. 48 alin. (10)-(12) se aplica in mod corespunzator. (3) Presedintele Romaniei poate refuza motivat numirea in functiile de conducere prevazute la alin. (1), aducand la cunostinta publicului motivele refuzului. (4) Revocarea procurorilor din functiile de conducere prevazute la alin. (1) se face de catre Presedintele Romaniei, la propunerea ministrului justitiei care se poate sesiza din oficiu, la cererea adunarii generale sau, dupa caz, a procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie ori a procurorului-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, pentru motivele prevazute la art. 51 alin. (2) care se aplica in mod corespunzator", se arata in articolul de lege pe care Sectia pentru procurori a CSM doreste sa il modifice.

Sursa : www.mediafax.ro