16 feb 2023 - Parchete

Primarul Capitalei, Nicusor Dan, in incompatibilitate. ANI a sesizat Parchetul si Curtea de Conturi

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a sesizat Parchetul pentru abuz în serviciu şi folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane şi pentru incompatibilitate în cazul primarului general Nicuşor Dan. Prefectura trebuie să verifice cum a deţinut Dan patru funcţii în instituţii publice.

Potrivit ANI, in perioada exercitarii mandatului de primar general, Nicusor Daniel Dan a exercitat si alte functii de conducere in cadrul a patru institutii sau servicii publice, fara mandat de reprezentare, nerespectand astfel dispozitiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003.

Primarul general s-ar fi aflat in conflict de interese administrativ in perioada 7 august - 7 septembrie 2021, prin exercitarea simultana a functiei de primar general si a functiei de director general al Administratiei Lacuri, Parcuri si Agrement Bucuresti (ALPAB).

,,Nicusor Daniel Dan a solicitat in calitate de director general suplimentarea bugetului ALPAB cu suma de 3.000.000 Lei si ulterior a retransmis ALPAB, in calitate de primar general, bugetul solicitat. Prin acest demers, bugetul ALPAB a fost suplimentat de la 11.517.000 Lei la 14.517.000 Lei. Persoana evaluata a incalcat astfel prevederile art. 70, art. 71 si art. 76 din Legea nr. 161/2003", arata ANI intr-un comunicat transmis joi.

A fost sesizat Parchetul pentru abuz in serviciu si folosirea functiei pentru favorizarea unor persoane.

,,Agentia Nationala de Integritate a sesizat Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie cu privire la existenta indiciilor referitoare la savarsirea de catre dan Nicusor Daniel a infractiunii de abuz in serviciu prevazuta de art. 297 din Codul Penal si a infractiunii de folosirea functiei pentru favorizarea unor persoane prevazuta de art. 301 din Codul Penal, intrucat: amenda contraventionala aplicata de catre o institutie publica persoanei fizice Dan Nicusor Daniel a fost achitata de Primaria Municipiului Bucuresti, iar demersurile de contestare la instanta abilitata au fost efectuate de catre Directia Juridic din cadrul Primariei Municipiului Bucuresti pentru Dan Nicusor Daniel atat in calitate de persoana fizica, cat si in calitate de primar general, documentul purtand semnatura olografa a acestuia, distinct pentru ambele calitati. In perioada 7 august - 7 septembrie 2021, prin exercitarea simultana a functiei de primar general si a functiei de director general al ALPAB, a solicitat in calitate de director general suplimentarea bugetului ALPAB cu suma de 3.000.000 Lei si ulterior a retransmis ALPAB, in calitate de primar general, bugetul solicitat", arata ANI.

De asemenea, a fost sesizata si Prefectura Capitalei cu privire la legalitatea exercitarii de catre primarul general Nicusor Dan a celor patru functii de conducere in cadrul institutiilor sau serviciilor publice (Administratia Municipala pentru Consolidarea Cladirilor cu Risc Seismic, Administratia Strazilor Bucuresti, ALPAB, Centrul Cultural Expo Arte), fara a avea un mandat de reprezentare.

A fost sesizata Curtea de Conturi a Romaniei cu privire la legalitatea achitarii amenzii contraventionale aplicata lui Nicusor Dan in calitate de persoana fizica, din bugetul Primariei Municipiului Bucuresti.

De asemenea, ANI constata ca si fostul primar general Sorin Oprescu se afla in incompatibilitate in perioada 3 ianuarie 2018 - 15 iunie 2020, intrucat a detinut si exercitat simultan cu functia de Sef Sectie - Clinica Chirurgie Generala IV din cadrul Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti si functia de Manager al unui proiect finantat din fonduri europene al carui beneficiar a fost Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, incalcand astfel prevederile art. 178, alin. (1), lit. c) din Legea nr. 95/2006.

Sursa : www.mediafax.ro