27 mai 2022 - Parchete

Premierul Nicolae Ciuca anunta ca parchetul de legi privind securitatea nationala ar putea fi adoptat de Guvern saptamana viitoare. Pachetul de legi, tinut la secret

,,Legile (n.r securitatii nationale) au fost elaborate la nivelul fiecarei institutii responsabile in parte, pachetul in deplinatatea sa se afla la nivelul fiecarui partid astfel incat comisiile de specialitate sa poata sa analizeze iar cred ca nu mai tarziu de o saptamana sa putem sa avem pachetul spre analiza si aprobare la nivelul Guvernului astfel incat sa fie inaintat Parlamentului", a declarat astazi premierul Nicolae Ciuca, intrebat de jurnalisti despre stadiul elaborarii pachetului de legi privind securitatea nationala a Romaniei.

Pachetul legislativ, desi vizeaza securitatea nationala a Romaniei, pana in prezent nu a fost facut public si nici nu se afla pus in transparenta decizionala.

Chestionate in legatura cu pachetul legislativ privind securitatea nationala, partidele principale aflate la guvernare - PNL si PSD - dau raspunsuri total diferite.

Pavel Popescu (PNL), presedintele Comisiei de aparare, ordine publica si siguranta nationala din Camera Deputatilor sustine ca ,,a vazut" o varianta a pachetului de legi privind securitatea nationala, stie ca a existat o discutie pe aceasta tema intre liderii coalitiei de guvernamant dar nu se stie deocamdata care va fi traseul pachetului legislativ pentru ca la nivelul Parlamentului s-a infiintat o comisie comuna in domeniul securitatii nationale.

Potrivit lui Popescu, pachetul legislativ privind securitatea nationala include 9 proiecte de lege - printre care legea securitatii cibernetice, legile privind organizarea si functionarea SRI si SIE, legea privind securitatea nationala a Romaniei - iar intrebat cine a redactat proiectele de lege, Popescu a spus ,,actorii din ecosistem".

,,Decizia finala este una politica, la nivel de presedinti de partid", a declarat Pavel Popescu pentru Mediafax.

El a spus ca spera ca pachetul legislativ in domeniul securitatii nationale sa fie pus in dezbatere si transparenta publica si nu stie exact de ce pana in prezent acest lucru nu s-a intamplat.

Pana in prezent, o parte din legile existente in domeniul securitatii nationale sau alte initiative legislative pe aceeasi tema - au fost declarate partial sau integral neconstitutionale de catre CCR.

Pe de alta parte, contactati, o serie de reprezentanti PSD din Senat si Camera Deputatilor sustin ca ori nu stiu, ori refuza sa raspunda daca pachetul legislativ privind securitatea nationala se afla in discutia PSD. Mai mult, reprezentanti ai Departamentului de Comunicare PSD au refuzat sa comunice public ce lideri PSD se ocupa de pachetul legislativ privind securitatea nationala pe care premierul Nicolae Ciuca a anuntat ca l-ar putea adopta Executivul saptamana viitoare, desi liderii PSD au initiat proiectul de hotarare privind infiintarea Comisiei comune permanente in domeniul securitatii nationale iar, potrivit hotararii votate de catre Parlament, presedintia comisiei o detine tot PSD.

Lideri ai USR sustin ca pana in prezent, partidul condus de Catalin Drula nu si-a desemnat reprezentanti in comisia comuna permanenta a Camerei Deputatilor si Senatului in domeniul securitatii nationale.

Pe 3 mai 2022, plenul comun al Camerei Deputatilor si Senatului a votat propunerea grupurilor parlamentare ale PSD de infiintare a Comisiei comune permanente in domeniul securitatii nationale.

,,Infiintarea acestei comisii comune permanente are in vedere necesitatea intaririi controlului parlamentar asupra activitatii desfasurate in sfera securitatii nationale tinand seama de transformarile survenite in sistemul global de securitate precum si de angajamentele asumate de Romania ca stat membru al UE si al NATO", se arata in motivarea proiectului de hotarare privind infiintarea comisiei comune semnat de Alfred Simonis, seful grupului parlamentar al PSD din Camera Deputatilor si Radu Oprea, sefului grupului parlamentar al PSD din Senat.

Comisia comuna permanenta in domeniul securitatii nationale urmeaza sa avizeze actele normative aflate in procedura parlamentara care privesc domeniul securitatii nationale si sa organizeze dezbateri asupra modificarilor din domeniu.

Potrivit hotararii adoptate, Comisia comuna permanenta in domeniul securitatii nationale are 15 membri (1 presedinte, 1 vicepresedinte, 1 secretar si 12 membri), 5 sunt din partea PSD, 4 sunt din partea PNL, 3 sunt din partea USR, 1 reprezentant este din partea AUR, 1 reprezentant in comisie este in partea UDMR, iar 1 reprezentant este din partea minoritatilor nationale.

Aceeasi hotarare stabileste ca presedintia comisiei comune permanente in domeniul securitatii nationale revine PSD, vicepresedintele comisiei este din partea PNL iar secretatul comisiei este din partea grupului parlamentar USR.

Sursa : www.mediafax.ro