15 dec 2022 - Parchete

Parchetul UE cere suspendarea imunitatii a doua eurodeputate

Biroul Procurorului European (EPPO) a cerut, joi, suspendarea imunităţii eurodeputatelor Eva Kaili şi Maria Spyraki, în cadrul unei acţiuni care coincide cu investigaţia autorităţilor belgiene referitoare la acte de corupţie în scopul promovării intereselor unor state.

Biroul Procurorului European (EPPO) a comunicat ca solicitarile de suspendare a imunitatii au fost formulate pe baza unui raport primit de la Oficiul European Anti-Frauda (OLAF), privind "suspiciuni de frauda in detrimentul bugetului UE, in legatura cu gestionarea indemnizatiilor parlamentare", conform site-ului Politico.eu. Investigatia vizeaza in mod special fonduri alocate asistentilor parlamentari.

Eurodeputata Eva Kaili (Grecia), membra a Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor (centru-stanga), este deja in arest preventiv in cadrul anchetei autoritatilor belgiene privind acte de coruptie. Eurodeputata Maria Spyraki este tot din Grecia, dar face parte din grupul Partidului Popular European (PPE, centru-dreapta). Noua investigatie coincide cu cea a autoritatilor belgiene, dar nu este clar daca exista vreo legatura directa intre cazuri. Eurodeputata Maria Spyraki a afirmat in mod clar ca ea nu are nicio legatura cu investigatia privind promovarea ilegala a intereselor Qatarului. "Eu accept bucuroasa suspendarea imunitatii pentru a arata ca nu am litigii financiare pe nici macar un euro cu Parlamentul European. Problema se refera la indemnizatia primita de un fost coleg strain care avea o problema personala grava si a lipsit o perioada din Parlamentul European. Eu nu am nicio legatura cu scandalul privind Qatarul, nu am nicio legatura cu alt caz", a declarat Maria Spyraki. Roberta Metsola sustine ca va aplica reforme "ample" pentru combaterea coruptiei in institutiile UE Presedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a anuntat, joi, reforme "ample" pentru anul 2023, in contextul scandalului de coruptie care afecteaza institutia, informeaza cotidianul Le Figaro. "Sunt pe cale sa elaborez un pachet de reforme ample care va fi prezentat la inceputul anului viitor", a declarat Roberta Metsola la reuniunea Consiliului European, aflata in curs la Bruxelles. Printre masurile care ar urma sa fie aplicate se numara garantii de protejare a activistilor de integritate si interzicerea grupurilor de prietenie non-oficiale cu natiuni din afara Uniunii Europene. "Exista vulnerabilitati care trebuie remediate, spre exemplu in privinta activitatilor fostilor membri ai Parlamentului European, in privinta registrelor de transparenta si a persoanelor autorizate sa intre in Parlamentul European", a subliniat Roberta Metsola. Eva Kaili, unul dintre vicepresedintii Parlamentului UE, este in detentie preventiva sub acuzatia de luare de mita, in cadrul anchetei care vizeaza presupusa favorizare a Qatarului. Eva Kaili sustine ca este nevinovata. Autoritatile belgiene au efectuat, vinerea trecuta, o serie de perchezitii in mai multe zone din Bruxelles, retinand cinci suspecti, printre care Eva Kaili si un fost eurodeputat italian, in cadrul unei investigatii privind acte de coruptie pentru promovarea intereselor Qatarului. Justitia belgiana a lansat perchezitiile in cadrul unei anchete privind un grup infractional infiltrat in Parlamentul European cu intentia de influentare a politicilor Uniunii Europene pentru promovarea intereselor Qatarului, potrivit publicatiilor Le Soir si Knack. Autoritatile belgiene nu au dezvaluit numele fostului eurodeputat retinut, dar, conform cotidianului Corriere della Sera, este vorba de italianul Pier Antonio Panzeri, membru al Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor.

Sursa : www.mediafax.ro