11 aug 2023 - Parchete

Parchetul European condus de Laura Codruta Kovesi actioneaza in cazul fondurilor europene folosite in mod abuziv in Bulgaria

Procurorul-şef al Parchetului European, Laura Codruţa Kövesi, a început în cele din urmă să acţioneze în Bulgaria, această ţară fiind considerată de mult timp unul dintre cele mai evidente exemple de impotenţă a Bruxellesului în faţa furtului de fonduri europene.

Parchetul European (EPPO) a efectuat, joi, perchezitii in 28 de locuinte si birouri in cadrul eforturilor de investigare a utilizarii abuzive a fondurilor UE in proiecte feroviare, in timp ce primarul unui mic oras a fost arestat miercuri.

Perchezitiile erau asteptate de cativa ani, politicieni importanti din tabara reformista din Bulgaria sustinand ca deturnarea fondurilor UE a devenit una dintre principalele surse de venit ale grupurilor de crima organizata. Centrul pentru Studiul Democratiei, o organizatie nonguvernamentala din Sofia, a concluzionat in 2020 ca pana la 15% din banii UE ai tarii au fost deturnati in mod regulat, relateaza .

EPPO desfasoara in prezent 143 de investigatii in Bulgaria, cu "daune totale estimate" in valoare de 492 de milioane de euro, potrivit raportului sau din 2022.

Fiind cea mai saraca tara din UE, Bulgaria cauta in mod regulat infuzii de sprijin din partea contribuabililor europeni pentru a ajuta la construirea infrastructurii sale.

EPPO, care se ocupa de urmarirea penala a infractiunilor impotriva intereselor financiare ale UE, a declarat ca investigheaza doua proiecte de modernizare a infrastructurii feroviare, in valoare de peste 241 de milioane de euro din fonduri UE.

"Mai multi martori si suspecti vor fi interogati", a precizat EPPO intr-un comunicat.

Beneficiarul ambelor proiecte feroviare care fac obiectul anchetei a fost Compania Nationala de Infrastructura Feroviara din Bulgaria, care a acordat contracte de constructie catre doua companii private.

"Ancheta a scos la iveala fapte care ar putea constitui infractiuni penale, inclusiv utilizarea abuziva a fondurilor UE si spalarea de bani. Antreprenorii sunt suspectati ca au efectuat, intr-o perioada scurta de timp, transferuri fictive de bani catre un lant de companii fantoma, ceea ce a dus, in cele din urma, la retragerea unor sume in numerar de peste 2,5 milioane de euro de catre persoane cu antecedente penale", a declarat EPPO.

Sursa : www.mediafax.ro