16 iul 2019 - Parchete

Orban, despre alegerea lui Kovesi la sefia Parchetului UE: De regula a prevalat decizia Parlamentului European

Ludovic Orban a afirmat, întrebat despre faptul că Franţa a anunţat susţinerea Laurei Codruţa Kovesi la şefia Parchetului European, că de obicei atunci când au existat diferenţe în procedurile de nominalizarea între Consiliul UE şi Parlamentului European, a prevalat decizia PE.

,,Guvernul PSD-ALDE a boicotat candidatura lui Kovesi. Noi am sustinut-o. In cele trei etape ale procedurii de selectie, Kovesi a castigat in doua etape. La votul din PE a fost decis influenta care a fost determinata de lobby-ul europarlamentarilor PNL. Iar astazi, doamna Kovesi candidatul roman este candidatul PE, pentru ca doamna Kovesi a fost votata in PE in cele doua Comisii, in LIBE si CONT. De regula, atunci cand au existat diferente in proceduri de nominalizare intre Parlamentul European si Consiliul UE a prevalat decizia PE, pentru ca e mai legitim, e rezultatul unui vot direct si are mai multa forta in fata Consiliului UE", a declarat Ludovic Orban, marti seara la TVR 1.

Intrebat de ce o sustine pe Laura Codruta Kovesi pentru functia de procuror-sef european, Orban a raspuns: ,,Pentru ca sustin orice roman care are sansa sa obtinuta o functie de conducere la nivel european. Pentru noi e extrem de impotant. Noi trebuie sa jucam aici in UE. Nu avem alta varianta. Ca sa jucam bine trebuie sa facem punti de comunicare, sa ne pozitionam".

Acesta a spus ca lumea ar trebui sa multumeasca PNL pentru sustinerea fostului procuror-sef al DNA la sefia Parchetului UE, pentru ca eurodeputatii Aliantei USR-PLUS au inceput sa faca lobby lui Kovesi de abia din actuala legislatura a Parlamentului European.

,,Pana astazi, pentru ca procedura s-a desfasurat in legislatura Parlamentului European, ei nu erau reprezentati in Parlamentul European. Cu siguranta, sa ne multumiti. Aici e vorba de un candidat roman care are sansa sa ocupe o pozitie de conducere extrem de importanta, iar imaginea Romaniei va avea de castigat de pe urma acestei victorii", a conchis Orban.

Franta a decis sa o sustina pe Laura Codruta Kovesi pentru functia de sef al Parchetului Uniunii Europene, afirma surse oficiale franceze si romane citate de cotidianul Financial Times.

Sursa : www.mediafax.ro