18 feb 2021 - Parchete

Ministerul Public: Procurorii o contrazic pe Turcan. Sporurile reprezinta maxim 30% din indemnizatie

Procurorii şi personalul din Ministerul Public primesc sporuri care reprezintă maxim 30% din indemnizaţia de încadrare, fiind menţinute la nivelul valoric din anul 2018 prin reglementări legale succesive, transmite Parchetul General.

,,Potrivit art. 4 si 5 din Anexa V, capitolul VIII din Legea nr. 153/2017, sporurile de care beneficiaza procurorii si personalul auxiliar de specialitate sunt:

spor pentru conditii de munca grele, vatamatoare sau periculoase de pana la 15% din salariul de baza, corespunzator timpului lucrat;

spor pentru risc si suprasolicitare neuropsihica de pana la 25% aplicat la salariul de baza;

spor pentru pastrarea confidentialitatii de pana la 5% aplicat la salariul de baza", transmite Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Totodata, Parchetul General reaminteste ca art. 25 alin. (1) din aceeasi lege prevede: ,,Suma sporurilor, compensatiilor, adaosurilor, primelor, premiilor si indemnizatiilor, inclusiv cele pentru hrana si vacanta, acordate cumulat pe total buget pentru fiecare ordonator de credite nu poate depasi 30% din suma salariilor de baza, a soldelor de functie/salariilor de functie, soldelor de grad/salariilor gradului profesional detinut, gradatiilor si a soldelor de comanda/salariilor de comanda, a indemnizatiilor de incadrare si a indemnizatiilor lunare, dupa caz."

,,In consecinta, sporurile de maxim 45% prevazute de Legea nr. 153/2017 nu au fost acordate, cuantumul sporului pentru risc si suprasolicitare neuropsihica si al sporului de confidentialitate, precum si cuantumul sporului pentru conditii de munca grele, vatamatoare sau periculoase, transformate in procente, reprezinta maxim 30% din indemnizatia de incadrare, pentru procurori, personalul asimilat si personalul auxiliar de specialitate, fiind mentinute la nivelul valoric din anul 2018 prin reglementari legale succesive. Celelalte categorii de personal (functionari publici, personal contractual, personal conex) beneficiaza de un sigur cuantum pentru conditii de munca periculoase reprezentand maxim 15% din salariul de baza", se mai arata in comunicatul de presa.

In Sanatate si Justitie nivelul sporurilor este 85%, spunea miercuri seara ministrul Muncii, Raluca Turcan.

,,Per total cheltuieli salariale, in momentul de fata nivelul 13% din analizele noastre, ceea ce nu ar fi neaparat foarte mult. Insa sunt categorii ocupationale pentru care nivelul sporurilor reprezinta 85%, ceea ce este foarte mult. Atunci, rolul nostru e sa ne uitam la ce raportare se fac salariile in plata. Aceste sporuri exista in primul rand in sistemul de sanatate si in sitemul de justitie. Acolo sunt regula aceste sporuri de 85%. De aceea, nu putem sa le tratam cu usurinta, pentru ca vorbim de sporuri care completeaza veniturile celor din sistemul de sanatate, care acum au fost in prima linie a combaterii pandemiei", a declarat la Antena 3 Raluca Turcan.

Sursa : www.mediafax.ro