16 sep 2020 - Parchete

Ministerul Justitiei: Romania a propus 10 procurori delegati la Parchetul European

Ministerul Justitiei a anuntat miercuri ca Romania a propus un numar de 10 procurori delegati la Parchetul European, ceea ce situeaza tara noastra pe locul 5 printre statele membre. Potrivit oficialilor romani, procedura de stabilire a numarului de procurori este inca in desfasurare.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Justitiei, procedura de stabilire a numarului de procurori romani delegati la Parchetul European (EPPO) a fost initiata inca de la sfarsitul anului 2019 si este inca in derulare.

Procedura de stabilire a numarului de procurori presupune un dialog intre fiecare autoritate nationala competenta din fiecare Stat Membru UE si PSE.

,,Procedura este inca in curs de desfasurare atat intre Ministerul Justitiei din Romania si PSE, cat si intre alte ministere de Justitie din alte state membre si PSE. Informatiile si afirmatiile vehiculate public conform carora Romania ar bloca procesul de stabilire a numarului de procurori europeni nu au suport in situatia reala din teren", se arata in comunicat.

Ministerul Justitiei a propus un numar de 10 procurori si 20 de specialisti de suport (politisti, personal auxiliar etc.) dupa consultari atat cu Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, cat si cu Directia Nationala Anticoruptie.

,,Orientativ, ca numar de procurori delegati, in raport cu cifrele neoficiale si nedefinitive vehiculate pana la aceasta ora (procesul de consultari fiind in curs, nedefinitivat), Romania se plaseaza pe locul 5, cu un numar de 10 procurori, majoritatea statelor propunand 1-2 procurori, cu exceptia a 6-8 state, intre care si Romania, care propun un numar de 5, 10, 11, 14 si respectiv 20 de procurori (2 state)", mai precizeaza Ministerul Justitiei.

Sursa : www.mediafax.ro