01 iun 2021 - Parchete

Ministerul Justitiei: Parchetul European devine operational din 1 iunie

Ministerul Justiţiei a anunţat că Parchetul European devine operaţional de marţi şi că acesta va putea investiga, în România şi în celelalte state membre participante, infracţiuni care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Justitiei, din 1 iunie, Parchetul European (EPPO) isi incepe activitatea in statele membre participante la cooperarea consolidata si va putea investiga, in Romania si in celelalte state membre participante, infractiuni care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii, sprijinit de autoritatile nationale competente.

,,Romania este unul dintre statele membre care a sustinut in mod constant Parchetul European, de la demararea negocierilor in Consiliul UE, pe baza propunerii de Regulament publicata de Comisie in iulie 2013. Romania s-a numarat, de altfel, printre statele membre initiatoare ale acestei forme de cooperare consolidata in 2017 si, in cadrul discutiilor ulterioare de la nivelul UE, pledand constant pentru operationalizarea cat mai rapida a noului organ jurisdictional al Uniunii, cu asigurarea de resurse corespunzatoare si dezvoltarea unei colaborari stranse cu autoritatile nationale", se arata in comunicat.

Conform acestuia, Romania a efectuat in plan intern o serie de demersuri legislative si institutionale in decursul ultimilor ani, pentru pregatirea acestui moment. Astfel, au fost facute modificari legislative si institutionale pentru asigurarea punerii in aplicare a Regulamentului, au fost derulate proceduri de selectie, atat pentru desemnarea Procurorului European pentru Romania, cat si a candidatilor pentru functia de procuror european delegat, primii 6 fiind deja numiti de Colegiul Parchetului European.

Ministerul Justittiei anunta ca o noua procedura de selectie pentru ocuparea celorlalte posturi de procurori europeni delegati a fost demarata la 26 mai.

,,Este un moment istoric pentru Uniunea Europeana si pentru Romania, ca stat membru particpant la cooperarea consolidata de instituire a Parchetului European. Asteptarile cetatenilor europeni de la noua structura europeana sunt mari. Sunt convins ca Procurorul-sef european si echipa sa vor da dovada profesionalismului si excelentei, prin obtinerea unui track-record care sa asigure o protectie efectiva a intereselor financiare ale Uniunii", a declarat ministrul Justitiei, Stelian Ion.

Sursa : www.mediafax.ro