12 sep 2019 - Parchete

MediaSind TVR cere Parchetului sa cerceteze "eventuale fapte de coruptie" in SRTv

Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind - Filiala TVR a depus, joi, mai multe plângeri şi denunţuri penale la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, solicitând cercetarea eventualelor fapte de corupţie atribuite conducerii Societăţii Române de Televiziune (SRTv).

In baza Rezolutiei votate in unanimitate de membrii MediaSind TVR pe 17 iulie, conducerea filialei a depus mai multe plangeri pentru a fi cercetate urmatoarele presupuse actiuni ilegale intreprinse de actuala conducere a SRTV si prevazute in legislatia penala ("Fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, nu indeplineste un act sau il indeplineste in mod defectuos si prin aceasta cauzeaza o paguba ori o vatamare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica"; "Initierea sau constituirea unui grup infractional organizat, aderarea sau sprijinirea, sub orice forma, a unui astfel de grup se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi"; "Se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani ori cu amenda fondatorul, administratorul, directorul general, directorul, membrul consiliului de supraveghere sau al directoratului ori reprezentantul legal al societatii care: foloseste, cu rea-credinta, bunuri sau creditul de care se bucura societatea, intr-un scop contrar intereselor acesteia sau in folosul lui propriu ori pentru a favoriza o alta societate in care are interese direct sau indirect"), potrivit unui comunicat publicat pe site-ul MediaSind.

Astfel, sindicalistii solicita cercetatea existentei unui presupus abuz in serviciu prevazut de art. 297 Cod Penal "in cazul incalcarii de catre presedintele-director general SRTV, Doina Gradea, si de catre coordonatorii Departamentelor Resurse Umane si Juridic a Conventiilor OIM si Directivelor UE in privinta relatiilor de munca, a legislatiei interne privind dialogul social, a Hotararii Consiliului de Administratie nr 69/24.06.2019 prin impiedicarea in data de 12 iulie 2019, cu ajutorul jandarmilor, a accesului reprezentantilor FAIR - MediaSind abilitati de lege sa participe la sedinta Consiliului de Administratie in care se discutau probleme de interes profesional, social si economic pentru angajatii institutiei publice. Contrar Sentintei TMB nr. 7 FED/2017 si a Hotararii CA nr. 69/2019, cele trei persoane ce ocupa functiile de conducere mentionate mai sus au hotarat, de la sine putere, ca <> - conform adresei nr. C/499 timisa de SRTv organizatiei noastre".

Accesul la acea sedinta a reprezentantilor MediaSind a fost blocat de jandarmii institutiei, care au sustinut ca au primit ordin de la cabinetul presedintelui-director general sa nu fie lasati in incinta institutiei.

"In momentul in care reprezentantilor nostri li s-a permis, dupa aproximativ 90 minute de proteste, accesul la sedinta CA, Presedintele-Director General a supus la vot Revocarea Hotararii nr. 69/2019 privind constatarea reprezentativitatii FAIR-MediaSind in SRTV. Dupa expunerea argumentelor FAIR-MediaSind sustinute cu documente oficiale, Consiliul de Administratie a respins propunerea de revocare, singurul vot <> fiind doar al presedintelui-director general Doina Gradea".

Filiala TVR a MediaSind mai solicita Parchetului cercetarea existentei "unui presupus abuz in serviciu prevazut de art. 297 Cod Penal prin discriminarea organizatiei noastre in raport cu celelalte organizatii apropiate/controlate de catre actuala conducere".

A fost depusa si o plangere privind "existenta unui presupus abuz in serviciu prevazut de art. 297 Cod Penal in cazul incalcarii, in mai multe cazuri, de catre conducerea SRTV, a prevederilor HG nr 714/2018 privind drepturile personalului institutiilor publice in cazul delegarilor si detasarilor. In pofida numeroaselor adrese din partea MediaSind TVR adresate institutiei, privind acordarea drepturilor financiare prevazute de catre actul normativ, conducerea a semnat impreuna cu sindicatul SPUSTv un act aditional la CCM SRTV prin care sunt diminuate aceste drepturi, fiind incalcate, in mod flagrant, prevederile HG. Conform art. 5 din HG 714/2018 potrivit carora <>".

De asemenea, sindicalistii solicita cercetarea "existentei unui presupus abuz in serviciu prevazut de art. 297 Cod Penal prin nerespectarea transparentei decizionale, a prevederilor Legii nr. 544/2001 si a prevederilor Ordonantei nr. 26/2012 care interzic expres institutiilor publice sa achizitioneze servicii juridice daca au infiintate compartimente de profil".

Pe rolul Tribunalului Bucuresti exista mai multe cauze privind nerespectarea de catre conducerea TVR a legii privind informatiile de interes public, printre care se afla si cea privind contractele incheiate cu diverse case de avocatura. Pe fond, Tribunalul Bucuresti a admis cererea SRJ MediaSind privind punerea la dispozitie a contractelor cu casele de avocatura, iar SRTV a facut recurs, sustinand ca SRJ Mediasind nu are personalitate juridica. "De fapt, este o stratagema puerila a Departamentului Juridic de a intarzia trimiterea catre platitorii de taxe a informatiilor privind modul in care s-au cheltuit cele peste 1,3 milioane de euro in procesele cu proprii angajati. Totodata, se vor solicita institutiei abilitate sa verifice si corectitudinea procedurilor de executare silita initiate de catre conducerea SRTV", se arata in comunicatul MediaSind.

Filiala TVR a MediaSind mai reclama presupuse abuzuri privind cheltuielile alocate organizarii Festivalului Cerbul de aur 2018 si a altor evenimente, folosirea in interes propriu a bunurilor institutiei, privind organizarea unor concursuri de angajari cu "dedicatie", fara participarea reprezentantilor organizatiei sindicale, sau angajari suspecte a unor membri CA, dar si privind pierderea unor contracte pentru organizarea unor evenimente-etalon pentru Televiziunea Romana, cum ar fi Festivalul George Enescu, si diverse evenimente sportive etc. in favoarea unor grupuri de interese si entitati private.

"Avand in vedere gravitatea acestor fapte care afecteaza drepturile membrilor nostri de sindicat din cea mai mare institutie de media din tara, Societatea Romana de Televiziune, Sindicatul Roman al Jurnalistilor MediaSind solicita Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie sa solutioneze cu celeritate aceste plangeri si denunturi penale pentru ca persoanele vinovate de aceste fapte sa raspunda in fata legii iar angajatii Televiziunii Nationale sa poata sa-si desfasoare activitatea in conditii de legalitate si normalitate", se mai arata in comunicatul MediaSind.

Sursa : www.mediafax.ro