18 mar 2022 - Parchete

Fostul premier al Bulgariei, Boiko Borisov, a fost retinut in urma unei anchete a Parchetului European condus de la Laura Kovesi

Alti trei membri ai partidului de centru-dreapta GERB al lui Borisov au fost, de asemenea, retinuti, inclusiv fostul ministru de finante Vladislav Goranov, in operatiunea declansata de anchetele Parchetului European (EPPO) din Bulgaria, a declarat ministerul de interne.

EPPO, condus de fostul procuror-sef anticoruptie din Romania, Laura Codruta Kovesi, se concentreaza pe fraude grave legate de utilizarea abuziva a fondurilor UE. Kovesi, care a incheiat joi o vizita de doua zile in Bulgaria, a declarat ca biroul sau a primit un numar record de plangeri din Bulgaria si a deschis 120 de investigatii, scrie .

"Borisov nu a fost inculpat deocamdata. Politia a efectuat o perchezitie la domiciliul sau. El a fost dus la sediul politiei nationale, unde cel mai probabil va fi retinut pentru 24 de ore", a declarat reporterilor avocatul sau, Menko Menkov.

Fost bodyguard al raposatului dictator din epoca comunista Todor Jivkov, Borisov, in varsta de 62 de ani, a condus tara balcanica cu scurte pauze din 2009 pana in aprilie anul trecut, sprijinul sau fiind intarit de cheltuielile publice importante pentru proiecte de infrastructura.

In timpul demonstratiilor masive impotriva coruptiei din 2020, protestatarii l-au acuzat pe Borisov de colaborare cu procurorul-sef al tarii in beneficiul oligarhilor locali si al intreprinderilor apropiate de partidul sau.

In urma cu doi ani, o serie de site-uri web bulgare au publicat fotografii care pretindeau ca arata presupusa avere a lui Borisov, inclusiv imagini cu o noptiera plina de lingouri de aur si bancnote de 500 de euro. Borisov a negat orice abatere si a declarat ca fotografiile au facut parte dintr-o inscenare elaborata, pusa la cale de adversarii sai politici pentru a-l face de ras.

Bulgaria, clasata drept cel mai corupt stat membru al UE de catre Transparency International, nu a incarcerat inca niciun oficial de rang inalt acuzat de coruptie.

"Nimeni nu este mai presus de lege", a postat premierul Kiril Petkov pe pagina sa de Facebook.

Sursa : www.mediafax.ro