29 mar 2020 - Parchete

Fostul adjunct al SUPC-PICCJ revine. Procurorul Cristian Lazăr va fi consilier al PG, Gabriela Scutea

Autor: S. A.

La finele lunii, în şedinţa Secţiei pentru procurori de la Consiliul Superior al Magistraturii stabilită pentru data de 31 martie 2020, va fi pusă în discuţie, printre alte transferuri ale unor procurori si mai multe unităţi de parchet, şi „propunerea de delegare în funcţia de consilier al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a domnului LAZĂR AUREL CRISTIAN (foto), procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timişoara”.

Urmează ca membrii Secţiei pentru procurori să îşi dea acordul cu privire la această delegare. Conform surselor judiciare ale Monitorului Justiţiei, procurorul general al PICCJ, Gabriela Scutea, ar fi avut o discuţie cu procurorul Lazăr pentru a fi sigură că acesta accepta propunerea respectivă.

 

Procurorul Cristian Lazăr face parte din echipa de magistraţi tineri care au lucrat pe posturi importante în Parchetul General. El a părăsit PICCJ după ce, în 2018, i-a încetat detaşarea, acesta ocupând, din 2015 până atunci, funcţia de adjunct al procurorului şef al Secţiei de urmărire penală şi criminalistică. După încetarea detaşării, Lazăr a revenit, la cerere, la Parchetul Curţii de Apel Timişoara.

În perioada în care a fost şef în Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, procurorul Cristian Lazăr s-a ocupat şi de dosarul caselor preşedintelui Klaus Iohannis, dosar în care a şi fost audiată soţia Preşedintelui Klaus Iohannis, Carmen Iohannis, în februarie 2019. Numai că Lazăr nu a mai apucat să finalizeze acest dosar.

Clasarea dosarului cu casele lui Iohannis a fost realizată în data de 6 februarie 2020, în baza articolului 16), litera i) din Codul de procedură penală, care prevede că „există autoritate de lucru judecat”. 

Cauza fusese deschisă in rem de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie după ce site-ul Lumea Justiţiei a făcut o plângere împotriva notarului din Sibiu, Radu Gabriel Bucşă, şi a soţilor Carmen şi Klaus Iohannis. Sesizarea a fost depusă în legătură cu metodele şi procedura prin care familia Iohannis a intrat, începând cu 1999, în posesia a două imobile situate în centrul Sibiului. Imobilele aparţineau statului român şi erau administrate de Primăria Sibiului, care a fost condusă în perioada iulie 2000 - noiembrie 2014 de Klaus Iohannis.

Pe de altă parte, viitorul consilier al Procurorului general al PICCJ este magistratul care a închis, prin clasare, dosarul penal de plagiat al fostului premier Victor Ponta, dar şi un alt dosar care îl privea pe preşedintele Klaus Iohannis, sesizara vizând retrocedarea unui cămin de bătrâni din municipiul Sibiu. Procurorul a stabilit că nu era vorba de un conflict de interese îl priveşte pe Iohannis în calitate de primar al Sibiului, ci pe nişte funcţionari din instituţia codusă de edil.

Secţia pentru Procurori va lua în discuţie, tot în şedinţa din 31 martie 2020, cererile de transfer la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie făcute de alţi procurori. Cei care vor să se mute la Parchetul General sunt Lucian Mircea Hrudei (fost procuror DIICOT Cluj de unde a fost revocat, în prezent procuror la Parchetul Tribunalului Ilfov), Eugen Stoina (fost procuror DNA care a scăpat la mustaţă dintr-un dosar penal pentru conducere sub influenţa alcoolului, în prezent la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu), Cătălina Chivu (procuror la Parchetul Curţii de Apel Galaţi), Eugen Anton (procuror la Direcţia Naţională Anticorupţie).

De asemenea, pe listă sunt şi procurorii Mircea Popescu şi Carmen Ţundrea (delegaţi în prezent la Parchetul General).