27 feb 2020 - Parchete

EXCLUSIV. Verificările cerute de Scutea s-au finalizat, procurorul Pârlog a săvârşit nereguli când a deschis dosarul filajului la magistraţi şi jurnalişti

Autor: S. A.

Adjunctul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, Bogdan Pârlog, a călcat din nou pe bec. Verificările cerute de procurorul general Gabriela Scutea, după apariţia ştirii că Pârlog a deschis dosar penal pentru abuz în serviciu şi violarea vieţii private în legătură cu filmările apărute în spaţiul public de la întâlnirea a doi magistraţi cu doi jurnalişti, au fost finalizate.

Monitorul Justiţiei a aflat, din surse PICCJ, că aceste verificări evidenţiază încălcări ale Regulamentului de ordine interioară precum şi ale Ordinului PG 213/2014.

Mai precis, adjunctul Bogdan Pârlog a fost lăsat la comanda PMTMB din 17 până în 21 februarie 2020, în lipsa procurorului şef Ionel Corbu. După apariţia în spaţiul public a filmărilor de la întîlnirea care a avut loc la un local din strada Eminescu dintre adjunctul procurorului general Horaţiu Radu, judecătorul Răzvan Păştilă şi jurnaliştii Alex Costrache şi Cosmin Savu, adjunctul Bogdan Pârlog, ar fi cerut telefonic, duminică, 23.02.2020, număr pentru înregistrare dosar.

A doua zi, luni, 24 februarie, a ajuns la parchet, a făcut proces verbal de sesizare şi şi-a repartizat repejor dosarul, ca sesizare din oficiu, considerând că ar avea competenţă, deşi nu exista niciun indiciu că ar fi vorba de vreo faptă săvârşită de militari.

Verificările efectuate la cererea expresă a procurorului general Gabriela Scutea au evidenţiat faptul că procurorul Pârlog nu a adus la cunoştinţa şefului ierarhic, care se afla la serviciu în data de 24.02.2020, deşi era obligat să facă acest lucru. Pârlog a încălcat, astfel, Regulamentul de ordine interioară. Al doilea aspect este cel legat de modul în care acesta s-a sesizat. Conform surselor, din verificări a reieşit că acesta ar fi putut deschide un dosar, duminica, doar dacă exista o urgenţă, aşa cum este scris în mai multe norme interne al parchetului. Ori, aşa-zisele fapte nu constituiau o urgenţă şi, mai mult, niciunul dintre cele patru aşa-zise victime ale filajului nu depusese vreo plângere.

Consecinţa acestor concluzii ale controlului e predictibilă. Cu aceste concluzii pe masă, procurorul general al PICCJ, Gabriela Scutea poate sesiza Inspecţia Judiciară, întrucât aceste nereguli constatate se pot constitui în abatere disciplinară.