16 aug 2022 - Parchete

Decizie unica: Rechizitoriul din Dosarul Revolutiei, publicat de Parchetul General

Procurorii Parchetului General au publicat primul volum al rechizitoriul din Dosarul Revoluţiei, aceasta fiind o decizie fără precedent.

,,Revolutia romana din decembrie 1989 reprezinta un moment de maxima importanta pentru istoria nationala. Avand in vedere interesul major al miilor de persoane vatamate si parti civile din dosarul 11/P/2014, pentru a fi informate corect cu privire la continutul rechizitoriului, precum si interesul public fata de imprejurarile stabilite prin probe pentru trimiterea in judecata, vol. I al rechizitoriului se publica pe site-ul Ministerului Public", a anuntat, marti, Parchetul General.

Volumul I al rechizitoriului contine 345 de pagini.

,,Evenimentele din decembrie 1989 au facut obiectul cercetarii in 4.544 de dosare penale. Parchetul Militar de pe langa Tribunalul Militar Bucuresti a efectuat cercetarea in 1244 dosare, Parchetul Militar de pe langa Tribunalul Militar Iasi in 17 dosare, Parchetul Militar de pe langa Tribunalul Militar Cluj in 317 dosare, Parchetul Militar de pe langa Tribunalul Militar Timisoara in 169 dosare, Parchetul Militar de pe langa Curtea Militara de Apel in 233 dosare si Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia Parchetelor Militare in 2564 dosare. Avand in vedere incidenta prevederilor legale referitoare la indivizibilitatea ori conexitatea unor fapte comise in contextul evenimentelor din decembrie 1989, fapte care, initial, au facut obiectul unor cauze distincte, pe parcursul desfasurarii cercetarilor, in 2172 de dosare s-a dispus reunirea cu alte cauze, in raport de zonele in care avut loc evenimentele. In raport de competenta parchetelor militare, in 32 de dosare s-a dispus declinarea competentei de solutionare in favoarea parchetelor civile. Raportat la gradul de complexitate al unor cauze, o parte dintre dosarele instrumentate initial de catre parchetele militare de pe langa tribunalele militare Bucuresti, Iasi, Cluj si Timisoara, au fost declinate in favoarea parchetelor militare ierarhic superioare, respectiv preluate de catre acestea, in principal de catre Sectia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. In 1882 de dosare, constatandu-se existenta unor cauze care au impiedicat punerea in miscare a actiunii penale au fost dispuse solutii de netrimitere in judecata, retinandu-se in cele mai multe situatii cazul prevazut de art. 10 lit. e C.pr.pen cu referire la eroarea de fapt, dar si cazul prevazut la art. 10 lit. g C.pr.pen referitor la interventia amnistiei, prescriptiei ori a decesului faptuitorului. In alte 112 dosare, Sectia Parchetelor Militare si celelalte parchete militare au dispus trimiterea in judecata a 275 de persoane, din care 25 de generali (10 din cadrul MApN si 15 din cadrul MI), 114 ofiteri ( 32 din cadrul MApN si 82 din cadrul MI), 13 subofiteri (8 din cadrul MApN si 5 din cadrul MI), 36 militari in termen si 87 civili, in sarcina carora s-a retinut ca, prin masurile dispuse sau actiunile intreprinse, au contribuit la producerea victimelor inregistrate in timpul evenimentelor din Decembrie 1989", se arata in rechizitoriu.

Majoritatea persoanelor trimise in judecata au facut parte din structurile de conducere politice si militare ale fostului regim, cu privire la care s-a stabilit ca au adoptat masuri sau au actionat in vederea reprimarii demonstratiilor impotriva regimului comunist si a dictaturii lui Nicolae Ceausescu.

Volumul I al rechizitoriului contine ,,istoricul" primelor zile ale Revolutiei din 1989 si evenimentele care au urmat, precum si cererile procurorilor in ceea ce ii priveste pe inculpati.

Sursa : www.mediafax.ro